Članovi ARK“Modriča“ na 18.planinskom maratonu u Švajcarskoj

Četvero članova Atletko – rekreativnog kluba „Modriča“ učestvovalo je ovog vikenda na 18.planinskom maratonu u Švajcarskoj. Ta atletska manifestacija „Zermat Gornergrat Maraton“ okupila je oko 2.400 učesnika iz oko 40 zemalja svijeta.

„Zermat Gornergrat Maraton je planinski maraton, sa startom u St. Niklausu na 1116 m i ciljem na Rifelbergu na 2582m. Trku karakterišu veliki usponi u drugom dijelu trke, koji postaju veći pred kraj trke, sa preko 2000 m visinske elevacije. Pored bogatih novčanih nagrada trku karakterišu i nagrade u vidu kolutova švajcarskog sira. Svi stanovnici mjesta kroz koja trka prolazi su izuzetno prijatni i naklonjeni svim trkačima, koje maksimalno podržavaju, što je jako retko sresti“, bili su prvi utisci Danila Vasiljevića, predsjednika ARK Modriča.

Prezahtjevna staza

Među modričkim takmičarima bio je i Žarko Jovanović.
„Bilo je se veoma teško u ravnici spremati za ovaj planinski maraton, koji se održava na visini na kojoj nismo ranije boravili. Dan pred trku smo vozom obilazili stazu i tada nam je bilo zbog rijetkog vazduha teško disati. Prezadovoljan sam rezultatom, koji je daleko bolji od moje procjene“, rekao je Jovanović.
Ipak, najbolji rezultat od takmičara iz Bosne i Hercegovine, odnosno iz modričkog kluba, ostvario je Danilo Vasiljević.
„Divno je bilo predstavljati svoj grad i BiH ,kao jedini predstavnici, među 2400 učesnika iz 40 zemalja svijeta. Većina takmičara su planinski trkači, te je ovaj rezultat odličan. Maraton sam istrčao za 4.54.51 i zauzeo 109.mesto, odnosno 27.poziciju u kategoriji“, dodao je Vasiljević.

Dame imale polovičan uspeh

Kosana Nikolić i Tanja Prnjić istrčale su 21 kilometar staze.
„Trčali smo za djecu s posebnim potrebama iz Dnevnog centra ’Sunce Obervalisa’ u Modriči. Vasiljević i Jovanović uspjeli su da istrče svih 42 km planinske staze, dok smo nas dvije uspjele savladati 21 km planinske staze. Jedna velika i zahtjevna trka i izazov za sve nas, nas koji dolazimo iz ravnice“, poručila je Kosana Nikolić.
Modrički takmičari složili su se da su čelnici HO“Sunce Obervalisa“ i ljudi kao što su humanisti, da su Jozef Fuks i Branko Vidić cijelo vreme brinuli za što ugodniji boravak modričkog „četverca“ u zemlji svjetlosti i čokolade.
Ta humanitarna organizacija je u Modriči izgradila Dnevni centar za decu sa posebnim potrebama, dečije obdanište i kafeteriju, uloživši oko 800.000 evra u ove investicije.

Grad Modriča