Novak Đoković najbolji sportista na svijetu

Novak Đoković osvajač je prestižne "Laureus" nagrade, kojom se proglašavaju najbolji sportisti u kalendarskoj godini! Novak je osvajao 2012, 2015, 2016, 2019. i ove, 2024. godine, čime se izjednačio sa rekorderom, Rodžerom Federerom, koji takođe ima pet "Laureus" priznanja.

Od prethodnog Novakovog trijumfa, 2019, nagradu su dobijali Luis Hamilton i Lionel Mesi (zajedno za 2020), potom Rafael Nadal, Maks Ferstapen i opet Lionel Mesi 2023. To što Argentinac ima dva priznanja, a Novak čak pet govori o značaju ove nagrade, koja se dodjeljuje od 1999. godine.

Govori o njoj i dugačka lista zvanica na ceremoniji u Madridu. Program su vodili holivudska zvijezda Endi Garsija i bivši fudbaler Mančester junajteda Patris Evra, u gledalištu su bili Rafael Nadal, Fabio Kapelo, Rud Gulit, Džud Belingem, kome je Karlos Alkaraz uručio nagradu za "proboj godine".

Ove godine, kandidati su bili švedski atletičar Mondo Duplantis, norveški fudbaler Erling Haland, američki atletičar Noa Lajls, najbolji fudbaler svijeta Leo Mesi i šampion Formule 1, Holanđanin Maks Ferstapen... Među njima, najbolji je ponovo bio Srbin.

Takođe, proglašena je i najbolja sportiskinja svijeta, španska fudbalerka Aitana Bonmati, igračica Barselone i osvajačica Zlatne lopte i nagrade "FIFA igračica godine" za sezonu 2022/23. Nagradu za "povratak godine" dobila je američka gimnastičarka Simon Bajls, a najbolja ekipa za prošlu godinu je ženska fudbalska reprezentacija Španije, novi šampion svijeta.

Nagradu dodeljuje fondacija "Laureus", uz podršku partnera među kojima su Mercedes-Benz grupa, Šafhauzen i Micubiši... Laureus sport akademija je asocijacija koju čini 68 penzionisaniih sportista koji volontiraju u fondaciji. Oni svake godine glasaju i biraju lauireata, na čelu sa predsjednikom Akademije, Šonom Ficpatrikom, bivšim ragbistom sa Novog Zelanda.

mondo.ba

 

Tagovi: