Počinje "Imperativ": Pisci stvaraju publiku, a čitaoci književnike

Regionalni festival književnosti “Imperativ”, sedmi po redu, koji organizuje Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ”, počinje u četvrtak i trajaće do 3. juna u Banskom dvoru.

Festival će okupiti više od 40 značajnih književnika, izdavača, kritičara, prevodilaca i novinara iz regiona. Osnovni cilj jeste povezivanje pisaca, izdavača i književnih kritičara iz regiona, razmjena mišljenja i uspostavljanje saradnje.

Kako su saopštili iz Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ” poseban značaj ovog festivala jeste razvoj publike, uključivanje veoma mnogo mladih ljudi u programske sadržaje i predstavljanje knjiga koje su u protekloj godini izazvale veliku pažnju književne publike i kritike.

- Festival ćemo otvoriti razgovorom sa jednim od najznačajnijih književnika u regionu Miljenkom Jergovićem. Pored Jergovića, kroz programe “Razgovor sa piscem”, “Poeziju će svi čitati” i “Note i slova” predstavićemo književnike Srđana Valjarevića, Lidiju Dimkovsku, Maju Iskru, Draganu Mladenović, Lidiju Deduš, Dragu Glamuzinu, Ivana Ergića, Bojana Krivokapića, Filipa Grujića, Zorana Ferića, Jagnu Pogačnik i Vladimira Tabaševića - saopštili su iz “Imperativa”.

Kako su naveli u programu “Lektira u podne” banjalučki srednjoškolci imaće priliku da razgovaraju sa piscima o značaju čitanja.

- I ove godine održaće se radionica pisanja poezije koju će voditi književnik i urednik izdavačke kuće “Enklava” Zvonko Karanović. Cilj ove radionice je, kako Karanović kaže, da mladim pjesnicima skrati put do nalaženja sopstvenog glasa - rekli su iz “Imperativa”.

U programu “Art bioskop” publika će ove godine imati priliku da pogleda dugometražni dokumentarni film o Dušku Trifunoviću “Život je maskenbal”, a nakon projekcije filma sa publikom će razgovarati autori filma, scenarista Saša Berendika i reditelj Branko Lazić.

Posljednjeg festivalskog dana biće emitovan film “Smrt djevojčice sa žigicama” koji je nastao prema istoimenoj knjizi Zorana Ferića.

U okviru “Imperativa” organizovan je i sajam knjiga koji će biti otvoren u četvrtak u 17 časova.

Sajam knjiga će u petak biti otvoren od deset do 21 čas. U petak, u okviru programa  “Poeziju će svi čitati”,  od 18 časova govoriće Srđan Valjarević. U 20 časova počeće razgovor sa književnicom Lidijom Dimkovskom, a u 21 počinju “Note i slova” sa  Majom Iskrom Vilotijević.

Glas Srpske

Tagovi: