Večeras se otvara 29. Međunarodni sajam knjige u Banjaluci

Književnom besjedom pisca i akademika Milosava Tešića iz Beograda, predsjednika Zadužbine “Branko Ćopić”, večeras od 18 časova u dvorani “Borik” biće svečano otvoren 29. Međunarodni sajam knjige u Banjaluci u organizaciji “Glasa Srpske”.

Najveća manifestacija pisane riječi u Republici Srpskoj traje od danas do 23. septembra, a ove godine posvećena je liku i djelu slavnog srpskog i krajiškog književnika Branka Ćopića. Sajam će biti dragocjena prilika da se podsjetimo na bogato književno i životno djelo književnika, od čije su tragične smrti protekle tačno četiri decenije.

Sajam vrata ljubiteljima pisane riječi otvara od 10 časova, a od 14 časova Zajednica izdavača BiH organizovaće svoje predstavljanje u okviru panela  u kojem učestvuju Boris Maksimović “Imprimatur” Čelinac, Almir Šahalić, predsjednik Zajednice izdavača BiH  i Boško Njavro, “Naklada Mate” Grude član Zajednice izdavača BiH.  Nakon svečanog otvaranja od 19 časova počinje panel: “Sjećanje na Branka Ćopića” na kojem učestvuju akademik Milosav Tešić, književnik Vladimir Kecmanović i književnik Ranko Risojević te moderator Mladen Vesković.

Predsjednik Zadužbine “Branko Ćopić”, akademik, književnik i publicista Milosav Tešić kaže da mu je izuzetna čast i velika odgovornost što je dobio priliku da održi besjedu Ćopiću u čast na samom izvoru njegovog književnog djela.

- Velika mi je čast i zadovljstvo što sam dobio poziv od banjalučkog Sajma knjige i “Glasa Srpske” da održim besedu  o Ćopiću u Banjaluci i Krajini. Upravo sa prostora Krajine potiče Branko Ćopić, kao i Petar Kočić, književni velikani u čijoj je prozi srpski jezik postigao svoje najviše izražajne mogućnosti. Naravno, postoji još mnogo pisaca iz Republike Srpske, osobito iz Bosanske Krajine koji potvrđuju i nastavljaju  ono što su u svoje vreme potvrdili i osvedočili Kočić i Ćopić - rekao je Tešić.

Sljedećeg dana, 18. septembra, od 14 časova organizovan je panel  “Stvaralaštvo Branka Ćopića za djecu i mlade” i “Savremeni pisci za djecu i mlade”, na kojem učestvuju dr Zoran Opačić i Violeta Jović, da bi od 15 časova Udruženje književnika Republike Srpske organizovalo promociju knjiga: “Knjiga za uživanje”, antologija savremenih pjesama za djecu i knjiga “Roša”, poezija za djecu, uz učešće Jove Čulića i književnice Aleksandre Čvorović, te autorke Slavojke Kokić, pisca Dejana Petrovića i moderatora Nede Gavrić.

Drugi dan sajma se završava predstavljanjem knjige “Kap po kap” (“Prometej” Novi Sad) uz učešće autora Radovana  Rađevića i književnika Miladina Berića od 16 časova, te panelom “Savremena srpska proza” u 17 časova na kojem su učesnici Aleksandar Jugović, Berislav Blagojević i moderator Mladen Vesković

Tokom trećeg dana sajma organizovane su radionice za djecu  “Putovanje kroz datume” od 10.30 časova na kojem učestvuju Jelena i Marija Vasić, potom od 12 časova književnica Aleksandra Čvorović predstavlja svoju knjigu poezije za djecu “Pjesmojed” (Besjeda), nakon čega od 13 časova izdavač Krajiški kulturni centar “Sveti Sava” Banjaluka predstavlja knjigu “Putovanje srpskom kulturom Dalmacije” autora Milorada Savića, dok će od 14 časova uslijediti promocija knjige “Kako sam zamalo postao pesnik” uz učešće autorke  Sonje Arsić Vukmanović i Sanje Macura.

Potom od 15.30 BH radio organizuje panel “Uticaj rokenrola na književno stvaralaštvo i značaj publikacija”, uz sagovornike Tamaru Lukač Lazarević, autorku knjige “Zlatno doba rokenrola”, književnika Berislava Blagojevića i Zorana Šimunovića, muzičkog urednika. Udruženje književnika Republike Srpske od 16 časova  predstaviće knjigu: “V.D.”, roman autora Gorana Vračara i knjigu “Tragovi” autora Vojislava Jovanića. Potom od 17 časova slijedi promocija knjige “Ruski otpor - borba protiv antihrista” autora  Olega Platonova.

Nakon dodjele nagrada sajma, u petak od 14 časova slijede promocije knjiga: “Nešto neizrecivo blisko” Aleksandre Marilović, antologije “Žal za lijepim glupostima” Mihajla Orlovića i knjige “Salašar”, romana u tri toma Danila Avramova. Potom slijedi panel “Koliko je Ćopić danas zastupljen i šta najčešće danas čitaju djeca i mladi” na kojem učestvuju profesor dr Sanja Macura, književnici i profesori književnosti Sonja Arsić Vukomanović i Radisav Milić, Ranko Popović i Duško Pevulja. Za kraj četvrtog dana sajma od 17 časova organizovana je promocija knjige “Moja okolina” autora Žarka Aničića.

U subotu od 11 časova zakazana je promocija knjige  “Nada, putokaz”, izabrane pjesme iz 20. vijeka književnika Predraga Bjeloševića, o kojoj će govoriti Ranko Risojević i Zlatko Jurić. Nakon toga od 13 časova Udruženje književnika Republike Srpske predstavlja knjige poezije: “Zrno na grozdu” Bore Kapetanovića, “Splav tišine” Miladina Berića i “Skućište” Marka Milovanovića Maruna. Od 15 časova Udruženje književnika Republike Srpske predstavlja knjige “Tumačenja i vrednovanja”, kritike, autora Slobodana Nagradića te knjigu “Serbus - Europeicus” (i druge drame) Zorana  Kostića o kojoj govore autor, pisac Mirko Vuković i moderator Neda Gavrić, a potom slijedi promocija knjige “Poetika ožiljaka” Selene Berić i zbirke “Srećni Menelaj” Radmila Radovanovića. 

Tokom nedjelje biće predstavljene knjige “Pedagogija srećnog učenja”, metodički priručnik, i “Azbuka vrlina”, nastavno sredstvo Željane Radojičić Lukić te roman “Sunce nad carskom dolinom” autora Vida Vicka Vukelića. Od 17 časova slijedi panel “Djelo Branka Ćopića” na kojem učestvuju Marko Krstić i Sanja Macura, dok je za finale sajma od 18 časova zakazano predstavljanje knjiga “Priča o gugutki i gugutanu” i “Tri kazaljke zidnog sata” veterana domaće književne scene Ranka Risojevića i Ranka Pavlovića. Uz pomenute promocije, biće organizovana brojna druga predstavljanja autora te paneli i radionice. Sajam se završava 23. septembra. Cijena ulaznice je jedna KM.

Tradicionalna dodjela nagrada 29. Međunarodnog sajma knjige Banjaluka 2024. zakazana je za 20. septembar od  12 časova.

Tokom dodjele biće uručene nagrade “Moštanica” za izdavački poduhvat, “Liplje”  za savremenu književnost, “Gomionica” za najbolju knjigu za djecu,  “Stuplje” za njegovanje srpske  tradicije i pravoslavne duhovnosti te “Krupa” za najbolju promociju na sajmu Banjaluka 2024.

Glas Srpske

Tagovi: