Ovo su filmovi koji su u Kanu posebno zainteresovali kritičare i publiku

Nekoliko filmova na ovogodišnjem Kansku festivalu posebno je zainteresovalo kritičare i publiku, koji ih svrstavaju među favorite za nagrade, a među njima su i neki osvajači "Zlatne palme".

Kristijan Munđiju u svom filmu “R.M.N” govori o mržnji, pa i rasizmu, u jednoj rumunskoj varoši. Njegov realistični stil dominira filmom, koji je dobio vrlo dobre ocjene.

Publiku je oduševio i film švedsko-egipatskog autora Tarika Saleha “Dečko iz raja” – to je akcioni film sa političko-religijskom potkom.

Ostvarenje “Trougao tuge” Rubena Estlunda – priča o tretmanu botoksom u zatezanju bora na čelu – izazvao je salve smijeha u gledalištu kao inteligentan, duhovit i komičan pogled na savremeno društvo.

Iranac Sajed Rustaji predstavio se filmom “Lejlina braća” – to je još jedan u višegodišnjem nizu filmova o dešavanjima u iranskom društvu.

Poznati američki reditelj Džejms Grej predstavio je film “Vrijeme Armagedona”, koji je dobio dobre kritike. Film govori o bijelom studentu u NJujorku početkom osamdesetih godina prošlog vijeka i njegovom druženju sa crnim studentom u razredu.

U Americi je tek osamdesetih godina prošlog vijeka rasna integracija počela stvarno da zaživljava u školama i ovo ostvarnje bavi se tim dešavanjima…

Kanski festival biće zatvoren u subotu 28. maja.

 

 

SrpskaInfo.com

Tagovi: