Maloljetnik koji je ubio policajca bio i predsjednik razreda

 Maloljetnik (15) iz Bosanske Krupe, koji je ubio jednog policajca u Policijskoj stanici u ovome gradu, te teško ranio drugog, bio je miran i povučen, te ništa nije upućivalo da bi mogao počiniti ovakav zločin.

Ovo kažu nastavnici u Prvoj osnovnoj školi u Bosanskoj Krupi koju je pohađao, a nakon što je okončao osnovno obrazovanje, upisao je srednju školu u Bihaću.

Građani Bosanske Krupe ga također poznaju kao takvog, te kažu kako se njegov otac nalazi na privremenom radu u inostranstvu, a majka mu je na kućnom liječenju nakon što je nedavno donirala vlastiti bubreg kako bi pomogla vlastitom bratu.

U prilog svemu ide da je osnovnu školu završio s primjerenim vladanjem, a neko vrijeme je bio čak i predsjednik razreda.

"Bio je izuzetno mirno, povučeno i tiho dijete, za koje se, praktično nije ni znalo. Imao je istina prosječne ocjene, ali nikada nije bilo s njim problema", kaže Amir Velić, direktor pomenute osnovne škole u Bosanskoj Krupi.

Isto tvrdi i Adnan Suljanović, direktor Elektrotehničke škole u Bihaću, koju je maloljetnik kasnije upisao i pohađao, navodeći kako on niti u jednom trenutku nije pokazao niti naznaku nekog devijantnog ponašanja.

"Ni na koji način nije skretao pažnju na sebe, bar takve su informacije koje sam dobio od mojih radnika koji su radili snjim", kaže Suljanović.

Dodaje kako su svi u školi, uključujući i učenike, svjesni situacije koja je proizvedena, te ističe kako u ovoj školi ima dosta učenika iz Bosanske Krupe s kojima nikada nije bilo problema.

Podsjećamo da, kako je istakao direktor Uprave policije USK, Anel Kozlica, maloljetnik koji je počinilac zločina nije od ranije poznat policiji po vršenju bilo kakvih kaznenih djela.

On je također istakao kako policija nije evidentirala nikakve prijetnje ili upozorenja da bi se nešto ovakvo moglo dogoditi.

U Tužilaštvu USK jučer nisu mogli potvrditi da se radi o krivičnom djelu s elementima vjerskog ekstremizma, kako su izvjestili pojedini mediji, niti to da je maloljetnik prilikom napada uzvikivao povike u tom smislu, a ovo krivično djelo je okarakterisano kao terorizam.

Ipak, istakli su kako će biti provjereno da li su postojali pojedinci ili grupe koje su maloljetnika podstrekivale da počini ovo djelo.

Tokom protekle noći na području Bihaća i Bosanske Krupe službenici MUP-a USK priveli  su osam  osoba koje se dovode u vezu sa ovim krivičnim djelom.

Akcija je počela u ranim večernjim satima, trajala do kasno u noć, a pretresana je pokretna i nepokretna imovina osumnjičenih.

Pronađena je manja količina oružja, novac, prenosni računari, mobiteli, prenosni hard diskovi, USB-ovi, te veća količina materijala na arapskom jeziku.

Cilj pretresa je bila otkrivanje i povezanost privedenih lica sa krivičnim djelom terorizam. U akciji su učestvovali su pripadnici Jedinice za specijalističku podršku, kao i Sektora krim policije MUP-a USK, ali i službenici državne agencije SIPA. Jedno lice K. H., službenici policijskih agencija priveli su u Bihaću, dok su sedmorica (Š.H., M.H., D.M., B.M., M.Dž., K.H. i N.R.) privedeni u Bosanskoj Krupi.

Tokom dana biće odlučeno o njihovom daljnjem procesuiranju. 

Podsjetimo. u nezapamćenom događaju koji se dogodio prije dvije noći, 15-godišnji maloljetnik je upao u zgradu Policijske stanice Bosanska Krupa i nožem napao policajca Ozrena Marana, a potom i drugog policijskog službenika, Avdu Hasanovića, koji je pritekao u pomoć.

Obojici je tom prilikom zadao ubode nožem u predjelu abdomena, Maran je podlegao povredama prilikom transporta u Kantonalnu bolnici u Bihaću, dok se Hasanović oporavlja i van je životne opasnosti. 

Nezavisne

Tagovi: