Uvažavanje i pored neslaganja: Koga poslanici najviše cijene iz suprotnog tabora?!

I pored toga što su u politički suprostavljenim opcijama i često u žestokim raspravama, poslanici i vlasti i opozicije u Narodnoj skupštini RS, ne spore da se i u suprotnom taboru nalaze kvalitetni političari kojima se ne libe dati javnu pohvalu.

Šef poslaničkog kluba SNSD-a u republičkom parlamentu Igor Žunić naglašava da je na isto pitanje odgovarao i prije godinu dana te da je tada izdvojio lidera NDP-a Dragana Čavića, piše Srpska Cafe.

Igor Žunić (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija)

– Pošto Čavić više nije na suprotnoj strani moram mijenjati odgovor. Otežavajuće je što u opoziciji ima sve manje imena. Ali evo, na prvom mjestu izdvojio bih Davora Šešića iz SDS-a, kao nekoga ko iz opozicije ima najozbiljniju političku perspektivu. Zatim, njegove stranačke kolege, Ivanku Marković, jednu jako korektnu i znanjem potkovanu ženu, te Zorana Vidića – ističe Žunić za naš portal.

Da je uvažavanje obostrano potvrdio je Davor Šešić, poslanik SDS-a u NSRS, koji je kao najkvalitetnijeg kolegu iz suprotnog tabora izabrao upravo Žunića, iako nije znao da ga je on pohvalio nekoliko minuta ranije.

Davor Šešić (Foto: Dejan Božić/RAS Srbija)

– Izdvojio bih Žunića, kao možda i najaktivnijeg poslanika iz vladajuće većine, i čije zalaganje je, pretpostavljam, i stranka prepoznala i nagradila time što je postavljen za šefa SNSD-ovog poslaničkog kluba. Kao pozitivno za njega bih izdvojio što, za razliku od brojnih njegovih partijskih kolega, ne spada u ćutologe i ne izbjegava rasprave o kakvim god temama da je riječ – rekao je Šešić za naš portal.

Žunićev stranački kolega Srđan Mazalica, zamjenik poslaničkog kluba u NSRS, pohvalio je svoju kolegicu iz republičkog parlamenta Jelenu Trivić (PDP) te naglasio kako se radi o jednom od najpripremljenijih poslanika u NSRS.

Srđan Mazalica (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija)

– Trivićeva ima akademsko znanje te ga vrlo uspješno koristi u svojim diskusijama. Dobro se priprema za sjednice, aktivna je, ne preza od diskusija, ima konstruktivne prijedloge. Nju bih izdvojio – objašnjava za SrpkaCafe Mazalica.

Šef PDP-ovog poslaničkog kluba u NSRS Perica Bundalo ističe za SrpskaCafe da i na jednoj i na drugoj strani ima kvalitetnih i manje kvalitetnih ljudi, ali dodaje da poslanici iz vladajuće koalicije nemaju slobodu u svom djelovanju.

Perica Bundalo (Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija)

– Ima u vladajućem taboru više školovanih i dobrih ljudi, koji se razumiju u teme o kojima se raspravlja i znaju šta govore ali osnovni problem, koji nadrasta bilo čije ime ili propadnost bilo kojem klubu, jeste to što Vlada ne odgovara Narodnoj skupštini, već obrnuto, ona nameće stavove a u parlamentu, a u njegovoj većini imamo ljude koji ih bespogovorno prihvataju. Dugo sam poslanik i nisam primjetio da se iko značajnije suprostavio iz parlamentarne većine bilo kojem prijedlogu koji je dolazio iz izvršne vlasti. A često smo imali i loše prijedloge na koje su oni oćutali, što govori da su ograničeni u svom djelovanju. Ta njihova ograničenost ograničava i mene da izdvojim neko ime – kaže Bundalo.

Poslanik u NSRS i predsjednik SNSD-ove omladine Denis Šulić, kao i njegov stranački kolega Igor Žunić, izdvojio je SDS-ovu poslanicu Ivanku Marković.

Denis Šulić

– Profesoricu Ivanku Marković iz SDS-a bih stavio na prvo mjesto. Žena koja je možda i najbolji profesor krivičnog prava na području čitave BiH. Koja svojim znanjem pomaže u kreiranju zakona, i sada kao narodni poslanik, i ranije kao neko ko je bio u raznim grupama i komisijama za kreiranje zakona u Srpskoj. Iako pripada opozicionoj političkoj partiji njene diskusije su jako konstruktivne, korektne i svaka njena zamjerka do sada je bila na mjestu. Zamjerke koje je iznosila su i predlagači zakona usvajali i obavezali da će u prijedlozima zakona biti i praktično primjenjene – kaže Šulić za SrpskaCafe.

Mnogi danas na istoj strani

Isto pitanje novinari SrpskaCafe-a postavljali su i sredinom 2017. godine, a interesantno je da su mnogi sagovornici iz tadašnjeg teksta danas u istom političkom bloku.

Vanja Bajić, Zdravko Krsmanović, Nenad Stevandić, Adam Šukalo, Želimir Nešković, Marko Vidaković, Igor Radojičić, Bojan Vidić

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić pohvalio je tada Zorana Talića, odbornika PDP-a, koji je kasnije napustio opoziciju, došao na čelo lokalnog parlamenta i postao jedan od bližih saradnika gradonačelnika. Predsjednik Ujedinjene Srpske, koji je tada isticao da nije dio vlasti, pohvalio je takođe Zorana Talića, kao i njegovog prezimenjaka Dragana, odbornika NDP-a, koji se takođe kasnije priklonio vladajućoj većini, prvo kao član DNS-a, a potom i Demosa. Potpredsjednik NDP-a Zdravko Krsmanović pohvalio je Radojičića te SNSD-ovog poslanika Marka Vidakovića sa kojima danas, nakon ulaska NDP-a u vlast, čini isti politički blok. Tadašnji poslanik SNSD-a Vanja Bajić pohvalio je SDS-ovog Želimira Neškovića, a Adam Šukalo (NS) kolegu poslanika Bojana Vidića (SNSD).

Tagovi: