Banjalučanka jedna od najboljih koledž odbojkašica u SAD

Sonji Udovčić, bh. odbojkašici, ispunio se san da karijeru nastavi van granica Bosne i Hercegovine. Za relativno kratko vrijeme ova simpatična 24-godišnja Banjalučanka stekla je status jedne od najboljih igračica američkog koledža.

Sve je veći broj sportista koji napuštaju BiH i sreću traže u drugim sredinama. Među njima je i povremena reprezentativka BiH Sonja Udovčić, koja je ujedno i uspješna studentkinja na Univerzitetu Lin. Sjajnim igrama u dresu Fajting Najtsa, Sonja danas uživa u brojnim pohvalama i nagradama koje je stekla igrajući za svoj tim. Odbojkom se počela baviti 2008. godine, kada je imala 13 godina, u odbojkaškoj sekciji OŠ "Georgi Stojkov Rakovski", a prvi klub joj je bio Inova.

- Trenirala sam u Inovi prvih pet godina, a nakon što je raspušten prvi tim, prešla sam u ekipu Banjaluka Volej, gdje sam bila do odlaska na koledž. S Banjalučankama sam uspjela da budemo među tri najbolja bh. kluba dvije godine zaredom - , počela je svoju priču za "Nezavisne" Udovčićeva.

I u vrijeme igranja na bh. parketima, rođena Banjalučanka je težila za odlaskom u inostranstvo, što zbog odbojke, što zbog školovanja. Nakon brojnih pokušaja put je na kraju odveo "preko bare".

- Oduvijek sam imala želju da igram odbojku negdje u inostranstvu, ali nisam uspijevala da nađem najbolju opciju za mene i roditelje. Oni su oduvijek htjeli da se školujem pored toga što treniram odbojku. Opcija na američkom koledžu ispostavila se kao najbolja. Dobila sam par ponuda s različitih koledža, ali sam stupila u dublju komunikaciju s trenerom s Univerziteta Lin, jer mi se lokacija najviše svidjela. Otišla sam 2017. i počela drugu godinu studiranja na koledžu - , naglašava naša sagovornica.

Da nije pogriješila u odabiru, odbojkašica koja je bila član seniorske reprezentacije BiH pokazala je već u prve dvije godine igranja na koledžu. Prve godine proglašena je za najboljeg novajliju u svojoj konferenciji (Sanšajn Stejt konferens), a već druge u dva navrata je bila najbolji igrač sedmice u konferencije, a jednom je izabrana za igračicu sedmice na nacionalnom nivou, što je prvi put da je neko s Univerziteta Lin ponio tu laskavu titulu. Na kraju prošle godine Udruženje američkih odbojkaških trenera odlučilo je da Sonju proglasi najboljom koledž igračicom južne regije SAD.

- Stvarno gode pohvale i priznanja, na koje sam ponosna, a takođe dosta pažnje posvećujem školovanju. Studiram medije i fotografiju i trenutno sam treća godina. Ako bude sve po planu trebalo bi da diplomiram u decembru. Pokušaću da ostanem na koledžu i upišem master - , istakla je ambiciozna i uspješna Sonja Udovčić, koja danas živi u gradu Boka Raton, na Floridi.

Za kraj je poručila da joj je na početku bilo teško da se adaptira na novu sredinu, ali da se poprilično dobro snašla.

- Bilo je teško naviknuti se na život da kraj mene nema porodice, prijatelja i saigračica. Ja sam osoba koja se lako prilagodi svakoj sredini, ali nakon nekog vremena mi je bilo teško da komuniciram s ljudima koje volim samo preko telefona - , zaključila je sjajna Banjalučanka.