Dodik danas sa predsjednicima parlamentarnih stranaka o imenu Republike Srpske

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastaće se danas u Banjaluci sa predsjednicima parlamentarnih političkih stranaka iz Republike Srpske, povodom najave SDA o inicijativi za preispitivanje naziva Republike Srpske.

- Mislim da je veoma važno da Srpska još jednom na tom nivou iskaže konsenzus o ovom pitanju. Zatražićemo zasjedanje Narodne skupštine ako inicijativa bude podnesena Ustavnom sudu BiH. Zatražićemo adekvatne mjere - istakao je Dodik u Istočnom Sarajevu.

Sastanak, koji počinje u 15.00 časova, biće održan u zgradi Vlade Republike Srpske.

Dodik je ranije izjavio da je Republika Srpska neupitna.

- Njen naziv je neupitan, kao i njena teritorijalna i politička organizacija. Neprihvatljiva je bilo kakva inicijativa, nespojiva za Ustavom BiH. O tome nema rasprave jer je Republika Srpska vidljiva u svim segmentima Dejtonskog sporazuma. Ja sam biran na prostoru Republike Srpske jer je u Ustavu rečeno da se član Predsjedništva iz reda srpskog naroda bira na prostoru Srpske. To su dokazi da je Republika Srpska ustavna, da je bila strana u dejtonskim dogovorima, potpisala je sve anekse Dejtona i kao takva je neupitna, kao i njen naziv i postojanje - kazao je Dodik.

Tagovi: