Hrana liječi: Kefir i jogurt “gase” ljutnju, bezvoljni treba da jedu meso i ribu, a radosni voće i povrće

Hipokrat je prije oko 2.500 godina podijelio ljude na četiri karaktera, a danas savremena psihologija dijeli ljudske emocije na sreću, tugu, ljutnju i tjeskobu.

U emociji ljutnje organizam ima višak hormona noradrenalin, zato hrana na bazi mlijeka i mliječnih proizvoda kao što su kefir, jogurt i sir utiču na “gašenje” negativne emocije ljutnje.

Za osjećaj tuge preporučuje se hrana koja može podstaći nastanak serotonina u mozgu, a to su žitarice, masnoće i slatkiši. One se mogu nazvati i “tugofilne” namirnice jer se za njima poseže u stanjima tuge, često i instinktivno, a pritom nismo ni svjesni da svoje tužno raspoloženje liječimo uzimanjem slatkiša.

Kako su slatkiši i masnoće koncentrisane visokoenergetske namirnice treba ih uzimati u malim količinama. Može se reći da im treba dati “začinski” način upotrebe jer one u malim količinama daju sreću životu, a i odličan okus jelu i nikako ih se ne treba odreći.

Na prvo mjesto treba ipak staviti žitarice i proizvode od cijelog zrna jer će ovakve namirnice duže osigurati sitost organizmu, dok će konzumacija koncentrisanih ugljikohidrata kao što su slatkiši i kolači dovesti do pozitivnih osjećaja, ali će ovaj osjećaj dobrog raspoloženja trajati vrlo kratko.

U stanjima tjeskobe ili bezvoljnosti preporučuje se riba i meso. Ovdje treba dati prednost bijelom mesu kao što su ćuretina i piletina, a dobar izbor su i janjetina i teletina budući da ove namirnice, osim što umanjuju tjeskobu, imaju osobinu da podižu raspoloženje.

Na vrhu potencijala za otklanjanje bezvoljnosti je riba jer ona djeluje i na očuvanje protočnosti krvnih žila mozga zahvaljujući moćnim omega-3 masnim kiselinama.

Kada smo radosni preporučuje se voće i povrće. Drugim riječima, u najpoželjnijem osjećaju treba jesti najzdravije namirnice.

Tagovi: