Za koga se igra fudbal u Republici Srpskoj? Posjeta na stadionima u konstantnom opadanju

Prva liga Republike Srpske u fudbalu utonula je u san do iduće godine i nastavka sezone i borbe za Premijer ligu između Borca i Sloge, odnosno još zanimljivije borbe  za opstanak koju je FSRS ove sezone učinio bespoštednom svojom suludom idejom o skraćenju lige pred sami start sezone, kada su brojne ekipe već isplanirale svoj igrački kadar i finansijsku konstrukciju za narednu sezonu.

Ovaj put, statistički ćemo se pozabaviti publikom. Fudbal je igra koja se igra za publiku, vole tako reći fudbalski radnici širom svijeta. Širom svijeta možda da, ali u Republici Srpskoj publika je odavno okrenula leđa fudbalu, pa osim tek povremenih bljeskova nekih klubova, gradova ili opština, uglavnom je gledanje prvoligaških utakmica ''privilegija'' manjeg broja ljudi. 

Pozivajući se na podatke FSRS najveća posjeta ove polusezone u Prvoj ligi Republike Srpske je vjerovali ili ne 900 gledalaca na utakmici prvog kola, ujedno i gradskom derbiju Borca i Željezničara. Čak i da uzmemo u obzir često pogrešne procjene broja gledalaca na tribinama od strane delegata, ovaj broj i dalje ostaje mizeran, ali kao zvanični podatak njega jedino uzimamo kao mjerodavno.

Borca je ove godine na osam utakmica gledalo, vjerovali ili ne, 3300 ljudi. U neka sretna vremena nekada se toliko skupljalo na jednoj premijerligaškoj utakmici protiv neatraktivnog rivala, a danas za čitavu polusezonu. 

Iza Borca smjestilo se Podrinje koje je na domaćim utakmicama skupilo 2380 gledalaca, a jedini klub koji je imao preko 2000 gledalaca još tokom čitave sezone je Tekstilac sa 2100 gledalaca po utakmici.

Najmanje gledalaca skupila je Sloboda iz Mrkonjić Grada, koja je svoje domaće utakmice igrala u Krupi, a osam utakmica ovog tima gledalo je 630 ljubitelja fudbala.

Ukupno je utakmice Prve lige Republike Srpske ove sezone gledalo 20.570 gledalaca, odnosno u prosjeku 214. 27 gledalaca što jasno govori u kakvom je stanju fudbal Republike Srpske i potvrđuje raniju tezu da se on radije igra za službena lica, nego za klubove i publiku. Najgledanije kolo bilo je prvo kolo, kada je na tribinama bilo 2850 gledalaca, ili u prosjeku 475 gledalaca, ali već nakon toga splasnuo je entuzijazam ljubitelja fudbala, i više nijednom u jednom kolu nije bilo preko 2000 gledalaca na šest stadiona, što je sramotno i ocrtava stanje u kojem se nalazi fudbal i potvrđuje da je u velikom problemu.

Ako u poredima sa prošlom sezonom u prvih 16 odigranih kola situacija je poražavajuća. Čak i prošle godine kada nije bilo Borca u ligi, prosjek je bio veći. Ukupno je prvih 96 utakmica sezone posmatralo 25730 gledaoca ukupno, odnosno nešto više od 5000 nego ove sezone, ili u prosjeku ukupno je prošle sezone prvih 16 kola gledalo 268 gledalaca, što je takođe sramno, ali potvrđuje ponovo tezu da fudbal iz godine u godinu tone sve dublje na prostoru Republike Srpske.

Možda bi bolje poređenje bilo sa sezonom 2016/17 kada je u ligi takođe bio banjalučki Borac, koji i privlači najviše gledalaca na tribine. Tada je prvih 16 kola sezone gledalo ukupno 31030 gledalaca, gotovo 10000 više nego danas, a to je u prosjeku 323 gledaoca po utakmici.

I za kraj, povucimo paralelu sa Prvom ligom Federacije BiH. U ligi Federacije BiH utakmice u prvoj polusezoni, odnosno u 15 kola, gledalo je ukupno 66360 gledalaca. Više utakmica imalo je posjete od preko 1000 ljudi, što je za Prvu ligu Republike Srpske misaona imenica. U prosjeku, utakmice je gledalo 510. 46 gledalaca, piše S. Papaz

Posjeta 2018-19 (prosjek)

Borac Banja Luka - 412.5 
Podrinje Janja - 297.5
Tekstilac Derventa - 262.5
Kozara Gradiška - 243.7
Slavija I.Sarajevo- 240
Rudar Prijedor - 237.5
Drina Zvornik - 200
Modriča - 188.7
Željezničar Sport Tim - 162.5
Sutjeska Foča - 157.5
Sloga Gornje Crnjelovo - 90
Sloboda Mrkonjić Grad - 78.7