Džudistkinja s Daunovim sindromom iz BiH zlatna u Italiji

Azra Dedić iz Bihaća, prva zaposlena osoba u BiH s Daunovim sindromom, koja se već jedanaest godina aktivno bavi i džudom, osvojila je novu medalju, ovaj put zlatnu, na takmičenju u džudu u Italiji.

- Zlatnu medalju je osvojila na međunarodnom turniru u nedjelju, 2. decembra u italijanskom gradu Pordinoneu, - rekla je ponosno Azrina majka Ramzija Dedić za portal "Radiosarajevo.ba".

Azra je nedavno postala prva osoba s Daunovim sindromom u Bosni i Hercegovini koja je nosilac crnog pojasa u džudou i uopšte u nekom borilačkom sportu.

I ovaj put je Azra pokazala kako je dobro organizovana i da uspijeva da stigne sve. Prošle godine ova istinska zaljubljenica u džudo, s dvije pobjede i jednim porazom protiv predstavnice Rusije osvojila srebrenu medalju i još jednom pokazala da je čeka sjajna džudo karijera, što je ovaj put i dokazala. 

Iako je i tada priželjkivala osvajanje zlatne, srebrena medalja nije joj umanjila sreću i veselje.

U Bihaću ovu hrabru djevojku svi lokalni mediji poznaju i kažu da je čudo od djeteta.

Ideja o Azrinom zaposlenju nastala je u suradnji s udruženjem Život s Daunovim sindromom iz Sarajeva.

- Svaki novi dan je za Azru novi izazov. Na poslu je dobila novo društvo, okolinu, nove životne situacije, - rekla je tada za pomenuti portal Dedić, istakavši kako u njihovoj porodici niko ne radi.