Mali film o velikoj Mileni: Filmoteka posvećena srpskoj divi

U znak sjećanja na nedavno preminulu divu srpskog i jugoslovenskog glumišta Milenu Dravić na Palama večeras počinje "Filmoteka" - dvodnevni program u organizaciji Kinoteke Republike Srpske.
 

Projekcija filma "Mali film o velikoj Mileni" autora Miloša Radovića, planirana je za večeras, kao i predstavljanje monografije o Mileni Dravić, u izdanju Udruženja dramskih umjetnika Srbije. 

U programu učestvuju Tatjana NJežić, autor monografije o Mileni Dravić, kao i upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandar Erdeljanović. 

Film Dušana Makavejeva "VR Misterije organizma" iz 1971. godine, sa Milenom Dravić u jednoj od glavnih uloga, biće prikazan sutra, saopšteno je iz Kinoteke Srpske. 

U filmu igraju i Ivica Vidović, Jagoda Kaloper, Zoran Radmilović, Miodrag Andrić. 

"Filmoteka" posvećena Mileni Dravić biće održana u amfiteatru Ekonomskog fakulteta Pale sa početkom u 19.00 časova, a ulaz za sve projekcije je besplatan. 

Milena Dravić bila je jedna od najpoznatijih srpskih i jugoslovenskih filmskih, televizijskih i pozorišnih glumica. Često je nazivana najvećom jugoslovenskom filmskom divom. Rođena je 1940. godine u Beogradu na Dorćolu. 

Glumila je u više od 100 filmskih ostvarenja, a široku popularnost i prvu "Zlatnu arenu" u Puli dobila je 1962. godine za ulogu u filmu "Prekobrojna" Branka Bauera. 

Velike uloge ostvarila je i u filmovima "Jutro", "Kozara", "Bitka na Neretvi", "LJubavni život Budimira Trajkovića", "Rad na određeno vreme", "Moj tata na određeno vreme", "Sekula se opet ženi", "Nije lako sa muškarcima" i "Zona Zamfirova". 

Milena Dravić preminula je 14. oktobra ove godine u Beogradu u 78.godini. 

(Agencije)