Počelo suđenje navijačima Dinama zbog veličanja ustaštva

Pred Pokrajinskim sudom u Salcburgu počelo je suđenje protiv 14-orice navijača zagrebačkog Dinama zbog veličanja ustaštva u Austriji.

 

Muškarci u starosti između 23 i 37 godina pojavili su se u bijelim košuljama ili sakoima na optuženičkoj klupi, a državni tužilac Marku Neher podigao je optužnicu u kojoj im prebacuje da su prekršili zakon o zabrani veličanja nacizma.

Ovo je prva optužnica u Austriji, prema Zakonu o zabrani veličanja nacizma, zbog veličanja ustaštva.

Pripadnici "Bed blu bojsa", koji sebe nazivaju "Egzil bojsi", su 20. juna 2015. godine u Halajnu, prema optužnici, veličali ustaštvo.

Tužilac Neger je kazao da su na jednoj žurci pjevali ustaške pjesme, kao okačili zastavu tog režima, te i nacrtali kukasti krst.

On je podsjetio da je fašistička ustaška diktatura bila teroristički režim koji je ubijao Jevreje, komuniste, Rome i prije svega Srbe.

Takođe su optuženi, u ranim jutarnjim satima u centru Salcburga, napravili više fotografija na kojima stoje sa desnom ispruženom rukom.

Inače pojedini od njih žive u Austriji, Njemačkoj i Švajcarskoj i sebe, prema tužiocu, opisuju kao hrvatske nacionaliste.

-Oni priznaju da su koristili " hrvatski pozdrav". To za treća lica izgleda kao da su koristili hitlerovski pozdrav. Da li je hitlerovski ili ustaški, za mene je to pravno isto- podvukao je Neher.

On je podsjetio da se Paragrafom 3g Zakona o zabrani veličanja nacizma navodi ne samo veličanje nacizma, već i veličanje duha nacizma.

-Nebitno u kom ruhu, sa kojom etiketom se pokušava učiniti dobrim nacizam. Ustaški režim nije bio nezavisna država, već vazal nacističke Njemačke- naglasio je Neher.

Na drugoj strani advokat djela optuženik Kurt Jelinek ističe da je ova optužnica "probni balon".

-Ministarstvo unutrašnjih poslova planira izmjenu zakona o zabranjenim simbolima. Ustaški simboli treba da uđu u novi zakon. To za sada nije slučaj- podsetio je on.

Jelinek je sa sobom donio atest profesora krivičnog zakona Huberta Hinterhofera u kojem se navodi da ustaški režim ne potpada pod zabranu.

-To je bilo roštiljanje, a ne ustaški skup- naglasio je Jelinek dodajući da su optuženi angažovani oko crkve i socijalnih organizacija i da nisu ekstremni huligani.

I advokat ostatka optuženih Manfred Arthofer istakao je da se zakon o zabrani veličanja nacizma ne smije proširiti na hrvatske simbole.

Tužilac je na to odgovorio da je ukazivanje na zakon o zabrani simbola "pravna igrarija", te da planirana izmjena zakona predviđa administrativnu kaznu, zbog čega je Krivični zakon iznad njega.

-Ako je pravno neispravno onda su branitelji imali mogućnost da ulože žalbu na optužnicu. Toga nije bilo- podsjetio je on.

Optuženi su, preko advokata, poručili da se osjećaju nevinima, i najavili da neće davati iskaze.

Njima, u slučaju presude prijeti kazna od godinu do deset godina zatvora.

-Ovo suđenje mogao bi biti presedan - uvjeren je istraživač nacionalizma Dario Brentin.

On je istakao da se time poistovećuju ustaški i nacistički režim u Njemačkoj, te da presuda može imati dalekosežne posljedice.

Ponajviše bi ova presuda mogla "ugroziti" učesnike komemoracije u Blajburgu, gdje se svake godine mogu vidjeti ustaški simboli, a koji su do sada ostajali nekažnjeni.

(Agencije)