Preduzetnik iz Njemačke kapital uložio u rodno selo i zapošljava 58 radnika

Poduzetnik Elvis Smajlović, koji već punih 28 godina živi i radi u Njemačkoj, uložio je prije godinu dana tri miliona maraka u izgradnju tvornice za izradu plastične stolarije "Delta plus" u svom rodnom selu Husimovci, nadomak Sanskog Mosta, a trenutno je u ovoj firmi zaposleno 58 radnika.

Cjelokupna proizvodnja namijenjena je izvozu u ovu zapadnoevropsku zemlju. Smajlović kaže kako se, vremenom, izgradnja ovakvog proizvodnog pogona pokazala kao potreba, a želja mu je bila da to bude baš u njegovom rodnom mjestu.

-U Njemačkoj imam vlastitu građevinsku firmu i moram reći kako posao ide dosta dobro. U dogovoru s poslovnim partnerima odlučio sam da investiram kapital na području Sanskog Mosta i vrijeme je pokazalo da je to bio dobar potez. Plastičnu stolariju koju proizvedemo izvozimo u Njemačku i potom ugrađujemo u objekte koje gradimo- kaže Smajlović.

Prema njegovim riječima, ovaj poslovni potez je pokazao i svoju ekonomsku opravdanost, budući da su troškovi proizvodnje u Bosni i Hercegovini mnogo niži nego u Njemačkoj, prenose Nezavisne.

Vlasnik kaže kako je proizvodnja u njegovoj firmi u najvećoj mjeri automatizovana.

-Odgovorno tvrdim, a to možete i provjeriti, da radnici uživaju sva prava koja im pripadaju i da imaju dobre plate za ovdašnje prilike. Meni je stalo da radnici budu motivisani, da dobro rade i proizvedu kvalitetan proizvod, a to se može samo ako su oni motivisani za posao- kaže Smajlović.

Dodaje kako su njegova iskustva, kada je riječ o ulaganjima u BiH, veoma pozitivna i da je naišao na izuzetno dobar prijem kod javnosti i lokalnih vlasti.

-Mislim da je pozitivan trenutak da naši ljudi, koji su zaradili kapital u inostranstvu, ulažu u rodnu zemlju. Svi preduslovi su tu, postoji ekonomska isplativost i mi naredne godine planiramo proširenje postojeće, kao i pokretanje nove proizvodnje, koja će se bazirati na CNC tehnologiji. Sve to će donijeti i nova radna mjesta- kaže Smajlović. Direktorica ove firme Dijana Nalić kaže kako su prije godinu počeli sa 22 radnika i da se u međuvremenu obim proizvodnje povećao četiri puta.

-Za godinu smo proizveli 138.000 proizvoda, odnosno 143 natovarena šlepera su izašla iz kruga naše fabrike i otišla na inostrano tržište. U ovom trenutku, s postojećom radnom snagom planiramo povećanje proizvodnje za 30 posto s obzirom na to da je stanje na tržištu veoma povoljno, a time i potražnja za našim proizvodima- kaže Nalićeva, pišu Nezavisne.

Inače, na području općine Sanski Most, zahvaljujući ulaganjima Sanjana koji žive i rade u inostranstvu, u proteklih godinu dana otvoreno je više od 200 radnih mjesta.