Otvoren 9. Memorijal „Dr Milan Jelić“ koji traje dva dana

U Modriči je danas otvoren 9. Memorijal „Dr Milan Jelić“ koji je okupio osam ekipa u kadetskoj konkurenciji. Učestvuju prošlogodišnji pobjednik OFK Beograd, klubovi iz Republike Srpske Borac Banja Luka, Zvijezda 09, Ozren Petrovo, Polet Brod i domaćin Modriča Alfa, te klubovi iz Federacije BiH Bratstvo Gračanica i Zvijezda Gradačac.

„Romantičari“ su do sada tri puta osvajali turnir.
Na otvaranju Memorijala prisustvovale su ekipe Zvijezde 09, Zvijezde Gradačac, Ozrena Petrovo i domaće Modriče Alfa. U prvoj utakmici Zvijezda Gradačac savladala je Ozren Petrovo sa 8:0. Trener Zvijezde Ismet Mulabdić kaže da se ovakvim turnirima otkrivaju talenti.

- Ovaj turnir će značiti mnogo. Djeca ne trebaju da pamte nešto loše. Ovo je fantastična stvar, u kom pravcu će sve ići ostaje da se vidi. Znate, Brazil je ništa šta je BiH u pogledu talenta. Međutim, nemamo adekvatnu infrastrukturu, edukativne centre i rijetko ko uspije. Koliko sam čuo za Milana Jelića, čuo sam da je bio ekstra pozitivan čovjek. Volio je djecu i fudbal. Ovako se veliki čovjek čuva od zaborava, - rekao je Mulabdić.

Zvijezda 09 savladala je Zvijezdu iz Gradačca sa 1:0 i želja je da se stigne do finala. Da podsjetimo, prošle godine je na penale protiv OFK Beograda ostala bez prvog mjesta. Golman i kapiten Strahinja Manojlović bio je veliki optimista.
- Imam 16 godina. Čast mi je učestvovati na ovom turniru. Odužujemo se i na ovakav način velikom čovjeku za koga sam čuo samo lijepe priče. Prošle godine bili smo drugi. Nadam se da ćemo ove godine mi biti pobjednici, - poručio je Manojlović.
Na Memorijalu je govorio Slobodan Tešić, savetnik predsednika Republike Srpske za fudbalska pitanja.
- Sjećanje na Milana trajaće dok postoje grad Modriča i ovaj klub. Svi su shvatili da je život bez Milana Jelića daleko teži. Milan je bio čovjek koji se rijetko rađa. Srećan sam da je njegov sin Petar nastavio očevim putem. Mnogi iz Fudbalskog saveza Republike Srpske i FS BIH treba da se zastide što nisu došli na otvaranje Memorijala, jer će neko od ovih dečaka da se vine u fudbalske visine, - rekao je Tešić.

Da li zbog nešto slabije organizacije ili nepovoljnih vremenskih prilika, posjeta na otvaranju Memorijala bila je ispod dosadašnjih. Pa, ipak, poštovaoci lika i dijela Milana Jelića stigli su iz Višegrada, Brčkog, Milića.

- Počastvovan sam da prisustvujem ovom događaju. Čast je i zadovoljstvo prenositi sjećanja na velikog čovjeka. Posebno kada je to u oblasti sporta. Zdrav ambijent, zdrav pristup. Milan Jelić je za života postao legenda, - rekao je Miloš Bačić iz Milića.
U trećoj utakmici prvog dana 9.Memorijala brodski Polet savladao je domaću Modriču Alfa sa 3:1. 
Sutra se igraju tri utakmice po kup sistemu, a susret za 3.mjesto od 13 časova i 15 minuta. Finale je na programu od 14 časova i 30 minuta. Otvaranju Memorijala prisustvovali su Milica Jelić, supruga šestog predsjednika Republike Srpske i nekada prvog čoveka fudbala Srpske i BiH, pa poznata imena iz svijeta fudbala i javnog života Slavko Mamuzić, Jakov Dubravac, Nikola Nikić, Slavko Dugić, Slavko Nikić, Đorđe Pajdić i tako dalje.
Pokrovitelj Memorijala je Kabinet predsjednika Republike Srpske, dok je medijski pokrovitelj Radio – televizija Republike Srpske.
Da podsjetimo, dr Milan Jelić preminuo je 30.septembra 2007. u 52. godini života od posljedica srčanog udara, prenosi Modričainfo.