Golićeva u Modriči: Izabrati metod koji će imati najviše koristi za stanovništvo

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je da Ministarstvo insistira da se za rješavanje gudronske lagune u naselju Modriča 4 - Garevac izabere najefikasnija metoda koja će imati najmanje posljedica, a najviše koristi za stanovništvo koje živi u okolini te lagune.
 

Golićeva je danas u Modriči prisustvovala prvom sastanku Radne grupe za praćenje aktivnosti na realizaciji zbrinjavanja gudronskog otpada, nastalog obavljanjem tehnološkog postupka u postrojenju Rafinerija ulja Modriča, ocijenivši da je rješavanje gudronske lagune kompleksno pitanje čije rješavanje će trajati nekoliko godina. 

Iz Ministarstva je saopšteno da je na sastanku dogovoreno da Rafinerija ulja Modriča pokrene aktivnosti za izradu projektne dokumentacije za rješavanje ovog ekološkog problema. 

Generalni menadžer njemačke kompanije MUEG Miteldojč umvelt Ulf Lejstikov predstavio je mogućnosti zbrinjavanja kiselog gudrona na ekološki prihvatljiv način i u skaldu sa pozitivnom praksom u zemljama Evropske unije, koje su riješile ovaj problem. 

Gudronska laguna je nastala u peroidu od 1967.do 1996. godine prilikom procesa procesa otpadnih ulja sumpornom kiselinom.

(Agencije)