Ekonomisti upozoravaju: Prijeti nam kriza mnogo gora od prethodne

Deceniju poslije globalne finansijske krize, svijet se suočava sa još jednim nezgodom, upozoravaju ekonomisti.

Da će taj sljedeći udar biti veći od onog u 2008. godine, upozorava na desetegodišnjicu krize Nurijel Rubini, a sa njim su saglasne mnoge kolege, između ostalih i Piter Šif.

-Velike banke su pred većim rizikom nego ikada ranije. Danas su više izložene udaru od recesije, sistemski rizici po ekonomiju su dakle, uopšteno veći nego što je to bilo 2008.godine- rekao je Šif. 

Tim nekim bankama je trebalo dozvoliti da propadnu prije deset godina, kaže on. 

-Socijalni mir koje su neke vlade zagovarale je zapravo greška i spašene su banke koje je trebalo pustiti da propadnu. Nažalost, iz te posljednje krize nisu naučene lekcije. Ponovili smo i proširili sve greške koje su izazvale posljednju krizu, i tako 'obezbijedili' da sljedeća kriza bude mnogo gora- rekao je on. 

Prema njegovim riječima, svi problemi koji su prouzrokovali finansijsku krizu iz 2008. godine su danas još veći, prenosi B92.

-Još lošija monetarna i fiskalna politika od prošle krize garantuje da će sljedeća biti mnogo gora. Kriza će biti slična jedino po tome što će krivci biti i vlade i što će odjednom biti svi iznenađeni, ali biće drugačija po tome što će biti mnogo gora- rekao je Šif. 

Šif dodaje i da će novu krizu za razliku od prethodne koja je izbila zbog hipotekarnog duga, dolara i zlata, ovu novu karakterisati prije svega dužničko ropstvo u SAD. 

-Nacionalni dug će biti polazna tačka, epicentar krize, a dolar će se survati, cijene zlata porasti, potrošačke cijene će rasti...- upozorava ekonomista.