Hvala dijaspori: U školi u Dugom Polju nakon 42 godine obnovljen toalet

Područna Osnovna škola „Sveti Sava“ u Dugom polju, nakon 42 godine od kako je sagrađena, dočekala je rekonstrukciju, a 92 đaka koji ovdje trenutno pohađaju nastavu, konačno će imati bolje uslove za boravak.

Škola godinama nema pristojnog toaleta, a zahvaljujući donacijama modričana iz dijaspore i angažovanju ovdašnjih majstora, obnovljeni su mokri čvorovi.

- Akciju prikupljanja novca pokrenuo je Miloš Kojić iz Botajice, koji živi i radi u Njemačkoj. U svom rodnom mjestu pohađao je samo dva razreda osnovne škole, zatim se odselio, ali nije zaboravio svoj rodni kraj – rekao je za Mojamodriča.info Mitar Kršić, zaposlen u ovoj školi.

Modričani u dijaspori za rekonstrukciju toaleta prikupili su 2.100 evra, zamijenjene su pločice i dijelom sanitarije.

Zahvaljujući Kojiću, školi je ranije donirana fasada, zamijenjena su vrata, donirane su knjige za školsku biblioteku, te novac za računare u školama u Botajici i Dugom Polju. Zahvaljujući Kojiću, u ovu školu do sada je stiglo oko 8.000 evra donacija iz dijaspore.

Mještani kažu da nema riječi kojima se mogu zahvaliti zemljacima, koji su se organizovali da njihovoj djeci obezbijede bolje uslove.

- U školi nema glasača, samo naša djeca, zato su nas naši domaći i zaboravili i niko nije ulagao u obnovu škole – tvrde mještani.

Dokaz tome je, dodaju, i to da je voda u školi već godinama zagađena fekalijama i služi samo za wc. Iz škole odavno upozoravaju na ovaj problem, jer se plaše zaraze i ističu da je ugroženo zdravlje djece, ali u Opštini Modriča za ovaj problem nisu imali sluha.

- Tek su sada, mjesec pred izbore, počeli da kopaju novi bunar za vodu – kažu mještani.

Ž. J.