Dokle više: Država bi da zarađuje i na pomoći od rođaka iz dijaspore

Odluka Poreske uprave FBiH da oporezuje doznake iz inostranstva naišla je na oštre reakcije predstavnika dijaspore, građana koji žive od tog novca, ali i nekih institucija u BiH.

Namjera je da građani Federacije BiH koji su primili na dar novac iz inostranstva u iznosu većem od 2.000 KM plaćaju porez na dohodak od 10 odsto.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH kao vodeća institucija nadležna za saradnju sa iseljeništvom Bosne i Hercegovine odmah je  zatražilo od Poreske uprave pojašnjenje odluke da oporezuje poklone u novcu s obzirom da “nisu bili konsultovani u vezi sa sa donošenjem odluke”.

– Ta odluka je s pravom izazvala veliko interesovanje ne samo iseljeništva, nego i cjelokupne javnosti. Svima je poznat značaj koji iseljeništvo ima na ukupan društveno-ekonomski sistem BiH. Za novčane doznake iz inostranstva, a koje već godinama predstavljaju stabilan izvor prihoda za BiH i čine 10-15 posto bruto društvenog proizvoda, najzaslužniji su upravo građani porjeklom iz BiH, a koji žive van granica – upozoravaju iz ovog Ministarstva.

Penzioner Mirko P. i njegova supruga iz okoline Tuzle žive od novca koji im svakog mjeseca preko bankovnog računa pošalju djeca iz Njemačke.

– To je bruka i sramota. Od penzije ne možemo sve lijekove da kupimo, a sada bi da nam uzmu i ono što naša djeca zarade. Što ne uzimaju od tajkuna i lopova koji duguju milione državi – ogorčen je Mirko.

Po ocjeni ekonomista, ali i predstavnika međunarodnih kreditora u BiH, domaća ekonomija doslovce zavisi od doznaka iz inostranstva. Primjera radi, vrijednost stranih direktnih investicija u BiH prošle godine je  758,4 miliona KM, a dijaspora je poslala čak 2,6 milijardi KM legalnim tokovima.

Predsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH Hasan Šehović kaže da je ovakva odluka iznenađujuća i razočaravajuća, jer su vlasti ranije govorile o uvođenju olakšica za slanje novca iz dijaspore.

Kaže da je bilo prijedloga da se uspostavi sistem koji bi išao preko Centralne banke BiH i da se dio tog novca izdvaja za investicione fondove koji bi bili osnova za ulaganje u projekte u BiH, prenosi Srpska info.

– Ovo je pokušaj klasične otimačine, koju ja mogu da povežem sa predizbornom kampanjom. Katastrofa je jedina riječ kojom ovo može da se opiše. Neko je u vlasti to lijepo sračunao. Ako dijaspora godišnje pošalje oko četiri milijarde KM, onda će u budžet da se slije dodatnih 400 miliona KM i eto njima para da sebi povećaju plate – naglasio je Šehović.

Iz Poreske uprave se samo pozivaju na Zakon o porezu na dohodak iz 2009. godine, tvrdeći da nema riječi o uvođenju nikakvog novog poreza.

Istovremeno, poreski dug u FBiH iznosi oko 2,3 milijardi maraka, a među najvećim dužnicima su i tajkuni.

Spas za preživljavanje

Po podacima Centralne banke BiH, dijaspora godišnje u BiH između 2,5 i 3,5 milijardi KM, što je ukupno 13 odsto bruto društvenog proizvoda, a prošle godine u BiH je stiglo oko 2,6 milijardi KM.

Novac iz dijaspore za mnoge građane u BiH je spas koji znači i preživljavanje.