Vigemark: Modriča jedan od najboljih promotera evropskih projekata u BiH

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark izjavio je danas da je opština Modriča jedan od najboljih promotera evropskih projekata u BiH i primjer dobre saradnje lokalne uprave sa EU i Razvojnim programom UN (UNDP).

Vigemark je rekao da je od katastrofalnih poplava 2014. godine na području Modriče realizovano 29 projekata oporavka od poplava i klizišta, te projekata lokalnog integrisanog razvoja za koje su EU i UNDP obezbijedili oko tri miliona maraka.

- Razlog posjete Modriči je da sa zamjenikom rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH Suhrobom Hošmuhamedovim vidim u kojoj mjeri su realizovani projekti koje je obezbijedila EU zajedno sa UNDP-om i drugim partnerima - izjavio je novinarima Vigemark u naselju Oteža, gdje je u toku izgradnja stambenih objekata za porodice čija je imovina uništena u poplavama i klizištima.

On je naglasio da će devet porodica iz Modriče dobiti nove stambene objekte, dok će stambeni objekti 22 porodice, ranije izgrađeni u ovom naselju, biti sanirani kako bi se stekli odgovarajući uslovi stanovanja, a sve u okviru druge faze projekta "Oporavak od poplava - stambeno zbrinjavanje", vrijednog 15 miliona evra. 

Vigemark je istakao da želi veću saradnju sa lokalnim samoupravama, ističući da je to najbolji način da se dođe što bliže građanima. 

Hošmuhamedov je podsjetio da je EU posredstvom UNDP-a uložila više od 1,7 miliona KM za oporavak opštine Modriča. 

Prema njegovim riječima, tokom 2017. godine Modriča je kroz projekat optimalizacije troškova lokalne uprave uštedjela 250.000 KM koji će, sa planiranih 300.000 KM smanjenja troškova u 2018. godini, biti uloženi u infrastrukturne projekte u ovoj opštini. 

- UNDP podržava Modriču i u prevenciji od poplava, a kao rezultat toga biće sproveden projekat vrijedan 6.000.000 KM za izgradnju kišne kanalizacije - najavio je Hošmuhamedov.

Načelnik Modriče Mladen Krekić zahvalio je za podršku UN i UNDP-u i istakao da su sredstva investirana u značajne projekte, te da se nada nastavku saradnje u rješavanju vitalnih potreba građana ove opštine. 

Nakon gradilišta u Oteži, delegacija je obišla sportsku salu koja je nakon poplava 2014. godine obnovljena uz podršku EU. 

Ovu posjetu su Vigemark i Hošmuhamedov iskoristili kako bi uručili donaciju sportske opreme za djecu sa poteškoćama u razvoju. 

Izgradnja osam kuća u Oteži, na prostoru ranije izgrađenih 22 stambene jedinice, počela je 31. maja ove godine. Jedna kuća biće izgrađena u mjestu Dugo Polje kod Modirče, podaci su u opštini Modriča. 

Završetak radova planiran je za sredinu avgusta ove godine. 

Ukupna vrijednost investicije je oko 440.000 KM.