Vukosavlje: Poplavljeno 17 kuća, uništeni usjevi (VIDEO)

Prolom oblaka i obilna kiša sinoć su na području Vukosavlja izavali bujično izlivanje rječice Gnionice, koja je uništila puteve, poljoprivredne usjeve i poplavila 17 porodičnih kuća u četiri naselja.

U tom dijelu opštine uvedeno je vanredno stanja, a opštinsko rukovodstvo i građani otklanjaju posljedice nevremena.

Najteža situacija je u Gnionici. Desetine porodica ne mogu nikuda, jer su seoski putevi uništeni. Voda je ušla u šest kuća. Mještanka Mira Satrčević ne pamti ovakvo nevrijeme, jer je voda u kupatilo i sobu. Kaže da je pričinjena šteta i na usjevima u bašti.

Petočlanoj porodici Stanojević potpuno je uništena plantaža paprike od koje žive, prenosi RTRS.

Miroslav Stanojević kaže da su se nadali prinosu od paprike i da im je to najvažniji proizvod. Očekivali su prinos do 10 tona, odnosno zaradu od minimalno sedam do osam hiljada maraka.

Čim je prošla oluja, u mjesnoj zajednici izašli su na teren, da pomažu mještanima. Sa opštinom su određeni prioriteti u saniranju štete. Dogovoreno je da prvo saniraju lokalne puteve.

- Nismo gore mogli proći u ovom nevremenu. Oluja je bila katastrofalna i posljedice su ogromne - kaže Јovo Rakić, predstavnik MZ Gnionica.

U Gnionici, Pećniku, Јošavi i Vukosavlju zaplavljeno je 17 kuća. U deset mjesnih zajednica uvedeno je vanredno stanje i formirana komisija za procjenu štete.

- Nakon što komisija obiđe teren i utvrdi visinu štete, mi ćemo kao lokalna zajednica preduzeti sve mjere predviđene zakonom kako bi našim građanima pomogli u saniranju štete - kaže Borislav Rakić, načelnik opštine Vuksavlje.

U Vukosavlju očekuju da će se u saniranje posljedica nevremena od sutra uključiti Civilna zaštita i Vode Srpske. Procjenjuju da je samo u poljoprivredi pričinjeno oko stotinu hiljada maraka štete.