Rat ih svojevremeno omeo: Malu maturu proslavili nakon 26 godina

Učenicima OŠ “Đorđo Panzalović” u Crnči upisanim u školsku 88/89 godinu, kao i mnogim njihovim vršnjacima, rat devedesetih oduzeo je neke od najljepših trenutaka djetinstva, a jedan od njih svakako je “mala” matura – obilježavanje završetka osnovnoškolskog obrazovanja.

Iako je od tada prošlo 26 godina, ovih dana odlučili su da simbolično obilježe taj događaj, i tako se podsjete školskih dana koje su im uljepšavali učitelji Đurđević Mitar i Lješić Bosa.

– Ideja je došla sama od sebe, pronašla sam kontakte, obavijestila sve nekadašnje kolege i krenuli smo u realizaciju naše prve “male” mature. U početku su svi bili iznenađeni samom idejom, a zatim ih je iskreno obradovala, kaže Bosa Pejić, inicijatorka susreta.

U Crnči se okupilo 11 od ukupno 17 učenika te generacije. Mnogi od njih se nisu sreli više od 20 godina, pa se emocije nisu mogle skriti. Još jedan povod za slavlje bilo je i 30 godina od njihovog polaska u prvi razred.

– Mnogi od nas danas žive u dalekom svijetu, ali ih ovaj put ništa nije spriječilo da dođu na našu „malu“ maturu. Zahvaljujem se u ime svih našem učitelju Mitru i učiteljici Bosi jer su bili uz nas u prvim školskim danima i usmjerili nas da izrastemo u dobre ljude. Hvala im jer su poslije svih tih godina ponovo sa nama i što su nam uljepšali našu „malu“ maturu, emotivna je Bosa.

Bosini drugovi iz školskih klupa pristigli su iz drugih dijelova Srpske i BiH, ali i Srbije, Austrije i drugih zemalja. Ovom prilikom posjetili su i grob jednog od drugara koji je stradao u saobraćajnoj nezgodi, a ovom skupu nisu mogli prisustvovati samo oni koji su imali zdravstvene probleme ili žive na drugim kontinentima.

Derventa Cafe

Tagovi: