UIO traži od Suda BiH da Srpskoj zabrani prinudnu naplatu duga

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH zatražila je od Suda BiH da proglasi nedopuštenom prinudnu naplatu milionskog duga koju je Republika Srpska pokrenula protiv Uprave i predložila da se taj dug naplati iz budžeta institucija BiH.

UIO je zatražila i da sud naloži Srpskoj da vrati 4,6 miliona KM koje je u prethodnom periodu uspjela da naplati.

Republika Srpska je još u maju prošle godine pokrenula izvršni postupak protiv UIO s ciljem naplate 28 miliona KM duga, po osnovu pravosnažne presude Suda BiH. Međutim, isti sud je tri puta odgađao sprovođenje sopstvenog rješenja, a posljednjim, koje je donio u martu ove godine, prinudna naplata duga je odgođena do 11. septembra.

Srpska je do sada uspjela da blokadom računa UIO naplati svega 4,6 miliona KM, dok preostalih 23,4 miliona i dalje potražuje.

S obzirom na to da iduće sedmice ističe rok do kada je Sud BiH obustavio prinudnu naplatu, UIO je ponovo reagovala, ali ovaj put nije tražila odgađanje izvršnog postupka, već da se on proglasi nedopuštenim, piše "Capital.ba".

Načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević rekao je danas za pomenuti portal da je Uprava predložila Sudu BiH da donese novo rješenje u kojem će utvrditi da je izvršenje sudske presude sa Jedinstvenog računa UIO nedopušteno.

- UIO je predložila da se odredi izvršenje putem Jedinstvenog računa trezora BiH preko budžeta institucija BiH iz sredstava predviđenih za izvršenje pravosnažnih sudskih odluka, te da se Republici Srpskoj naloži da iznos od 4,6 miliona KM, koji je do sada prinudno naplatila, vrati na račune koji pripadaju Jedinstvenom računu UIO - kazao je Kovačević.

On je istakao da računi sa kojih je naplaćen novac pripadaju Jedinstvenom računu UIO.

Ostatak teksta pročitajte na CAPITAL.ba.

Tagovi: