Alarmantno: ERS poskupljuje struju za privredu u prosjeku 22 odsto!

– “Elektroprivreda” formirala novu Direkciju za snabdijevanje koja preuzima velike potrošače
– Privrednicima stižu ugovori u kojima je povećana cijena struje 40 odsto za nižu tarifu
– Unija udruženja poslodavaca RS traži sastanak sa ERS
– U ERS-u ćute u vezi sa promjenama u snabdijevanju i cijeni električne energije
„Elektroprivreda Republike Srpske“ (ERS) poslala je privrednicima nove ugovore o snabdijevanju električnom energijom u kojim je povećana cijena industrijske struje, saznaje portal CAPITAL. Pored toga ugovori sadrže mnoštvo drugih odredbi koje idu na štetu poslovne zajednice.

Naime, ERS je formirao novu Direkciju za snabdijevanje električnom energijom koja će od distributivnih preduzeća ERS preuzeti snabdjevanje velikih potrošača električnom energijom.

- Ta Direkcija već zapošljava radnike, od kojih je dio preuzet iz distributivnih preduzeća i od 1. oktobra oni će slati račune za struju firmama - rekao je izvor CAPITAL-a iz ERS-a.

Ugovori stižu na adrese preduzeća

Ugovori koje ERS treba da zaključi sa privrednicima već su stigli na adrese pojedinih preduzeća čiji su predstavnici ostali zatečeni pojedinim odredbama, prvenstveno povećanjem cijena električne energije.

Iz Ugovora o potpunom snabdijevanju električnom energijom koji je u posjedu CAPITAL-a vidljivo je da će preduzeća ugovor sklapati sa Matičnim preduzećem ERS, umjesto sa distributivnim preduzećima kao do sada.

Ono što je posebno iznenadilo privrednike je to što je članom 5. predloženog Ugovora predviđeno povećanje cijena električne energije od 1. septembra ove godine.

Tim članom definisano je da cijena za isporučenu aktivnu električnu energiju iznosi za višu tarifu 0,0957 KM po kWh bez PDV-a, a za nižu tarifu 0,0638 KM/kWh bez PDV-a.

Privrednici sada plaćaju višu tarifu 0,0916 KM, što znači da ona novim Ugovorom, koji predlaže ERS, poskupljuje za 0,0041 KM što je oko pet odsto.

Međutim, cijena niže tarife poskupljuje za čak 40 odsto ili 0,018, sa sadašnjih 0,0458 KM na 0,0638 KM/kWh.

Ovo su tarife koje se primjenjuju za najveći broj firmi, koje su na naponskim nivoima 10 i 20 kV, dok postoje i mali privrednici koji nemaju svoje trafostanice i koji plaćaju najveću cijenu struje trenutno i u najgorem su položaju.

Ostatak teksta pročitajte na portalu CAPITAL.ba.

Tagovi: