BiH Radončiću treba da isplati 24.000 KM za naknadu troškova krivičnog postupka

Sud BiH donio je rješenje o naknadi troškova krivičnog postupka oslobođenom od optužbe Fahrudinu Radončiću, odnosno da mu iz budžeta BiH bude isplaćeno 24.026 KM.

Zahtjev je podnio Radončićev advokat Asim Crnalić. 

Nakon ovoga, očekivano je da Radončiću, kao i Bakiru Dautbašiću i Bilseni Šahman, dodatno budu nadoknađeni troškovi za boravak u pritvoru i nanesenu duševnu bol, saopšteno je iz SBB-a.

SBB smatra da je BiH potreban zakon prema kojem će finansijske posljedice zbog političkih motivisanih optužnica koje padaju na sudovima iz svog džepa plaćati nesavjesni tužioci, a ne građani, odnosno budžet BiH. 

Ako se ima u vidu da je Šahmanova već dobila naknadu od 26.500 KM, Dautbašić od 30.854 KM, Radončić 24.025 KM, a sličan iznos dobiće i Zijad Hadžijahić, te kada se dodaju buduće posebne pojedinačne odštete zbog boravka u pritvoru i trogodišnjeg suđenja, jasno je da je riječ o šteti od više stotina hiljada KM koja je nastala kao posljedica zloupotrebe pravne države i položaja, navodi se u saopštenju. 

Prvostepenom presudom Suda BiH Radončić, Šahman, Dautbašić i Zijad Hadžijahić oslobođeni su prošle godine optužbi za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.