Potpisan ugovor o izgradnji mosta na Savi kod Gradiške

Predstavnici Hrvatskih cesta i Ministarstva transporta i komunikacija BiH potpisali su u Zagrebu ugovor s izvođačima radova o početku izgradnje mosta na Savi kod Gradiške.

Izvođači radova, su Integral inženjering, Đuro Đaković montaža i Zagreb-montaža, a ukupna vrijednost posla će iznositi oko 19,5 miliona evra, bez PDV-a.

Direktor Autoputeva Republike Srpske Dušan Topić rekao je za RTRS da bi radovi trebalo da počnu krajem avgusta ili početkom septembra, te dodao da se još samo čeka postupak u vezi s nadzornim organom koji bi trebao da bude okončan 27.jula.

Ukupna širina mosta kod Gradiške iznosi 22,6 metara, imaće četiri kolovozne trake, po dvije u svakom smijeru.

Vrijednost ugovorenih radova je 19.540.997,00 evra (bez PDV) ili 38.218.868,00 KM (bez PDV), a predviđeno je da radovi traju 30 mjeseci.

Izgradnja ovog mosta je dio ukupnih radova na izgradnji funkcionalne putne cjeline na dionici granica – Okučani, koja, pored ostalog uključuje autoput punog profila na strani Republike Srpske (BiH), četverotračnu brzu cestu na strani Republike Hrvatske, dva odvojena granična prelaza i prilazne puteve. Po završetku radova, ova putna cjelina će omogućiti brži promet ljudi i roba, omogućiće nesmetano i efikasno obavljanje poslova kontrolnim organima, te će omogućiti normalano odvijanje života u, sada propterećenoj, Gradišci.