Zdravstveno osiguranje nezaposlenih od 1. januara u Fondu zdravstvenog osiguranja RS

Izmjene i dopune Zakona o posredovanju u zapošljavanju donose se jer nezaposlena lica više neće moći da ostvaruju prava na zdravstveno osiguranje posredstvom Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, nego od 1. januara 2020. godine posredstvom Fonda zdravstvenog osiguranja, rekao je pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Srpske Siniša Janjetović.

Janjetović je istakao da bi se zbog izmjena Zakona o posredovanju pri zapošljavanju morale donijeti i izmjene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju.

On je naveo da će biti urađena kategorizacija do sada nezaposlenih lica, te će se utvrditi da li će oni ostvarivati prava na zdravstveno osiguranje posredstvom dosadašnjeg člana ili novog člana koji je dodat u Zakon.

Janjetović je rekao da će kategorizacija biti urađena da ne bi došlo do situacije da lica koja su do sada imala status nezaposlenih lica ostanu bez prava na zdravstveno osiguranje.

Načelnik Odjeljenja za rad i zapošljavanje u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Rajko Kličković rekao je da je osnovni razlog za donošenje izmjena i dopuna Zakona o posredovanju u zapošljavanju potreba da se i u Srpskoj izmjesti zdravstveno osiguranje nezaposlenih lica iz administracije Zavoda za zapošljavanje.

Kličković je rekao da je donošenje ovih izmjena i potreba da se razdvoje lica koja aktivno traže posao od onih koji su u evidenciji Zavoda radi ostvarivanja drugih prava, kao i da bude povećan obim prava nezaposlenih lica.

- Najznačajnije izmjene koje će biti u ovom tekstu bi se odnosile na preciziranje statusa nezaposlenog lica, zatim definisanje poslova Zavoda, gdje bi se akcenat stavio na posredovanje pri zapošljavanju u odnosu na druge poslove koje Zavod obavlja - rekao je Kličković novinarima uoči javne rasprave o Nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju.

On je naveo da su definisane i nove obaveze za privatne agencije za posredovanje pri zapošljavanju, koje će od sada redovno dostavljati izvještaje Ministarstvu, kako bi ono moglo donijeti rješenje o brisanju iz registra agencije koje ne obavljaju svoje djelatnosti.

- Ono što je najznačajnije, a tiče se obima i prava nezaposlenih lica, jeste povećanje trajanja prava na novčanu naknadu, jer je do sada maksimum trajanja ovog prava bio 12, a po ovim izmjenama to će biti 24 mjeseca za lica koja imaju više od 35 godina radnog staža - rekao je Kličković.

Kada je riječ o visini novčane naknade, on je naveo da je ona povećana sa 40 na 45 odsto za lica koja imaju do 15 godina radnog staža, dok lica koja imaju više od 15 godina radnog staža imaju naknadu od 50 odsto od svoje prosječne plate.

On je rekao da lica koja se sada nalaze na evidenciji za ostvarivanje zdravstvenog osiguranja i druga neće ostati bez tih prava, nego će to od 1. januara 2020. godine ostvarivati u sistemu zdravstvenog osiguranja, te nakon ovog datuma status nezaposlenog lica i prava na zdravstveno osiguranje neće biti u tolikoj korelaciji kao prema dosadašnjim zakonskim rješenjima.

Javnu raspravu organizovali su Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Tagovi: