Dugo polje obilježilo svoj dan i krsnu slavu (FOTO)

Liturgijama služenim u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg, te brojnim kulturnim i sportskim događajima u Dugom Polju, kod Modriče, obilježeni su Dan i krsna slava ove mjesne zajednice - Petrovdan.

Predsjednik mjesne zajednice Dugo Polje Radomir Milinković rekao je da mještani krsnu slavu sela tradicionalno obilježavaju u nedjelju po Petrovdanu kao uspomenu na dan kada je u zaseoku Kutlovac 1894. godine osveštano prvo zvono na hramu Vaznesenja Gospodnjeg.

- Dugopoljci od 2008. godine nedjelju po Petrovdanu obilježavaju i kao Dan mjesne zajednice. Ovaj dan obilježavaju i demobilisani borci Vučijačke brigade Vojske Republike Srpske - rekao je Milinković Srni sinoć na zatvaranju manifestacije.

U okviru manifestacije održana su takmičenja u fudbalu, navlačenju konopca, gađanju mete iz vazdušne puške i bacanju kamena s ramena, te uz narodni zbor veče folklora kulturno-umjetničkih društva "Zoran Tomušilović" iz Dugog Polja-Borajica, "Modriča", "Vučijak" iz Podnovlja i "Napredak" iz Bušletića kod Doboja.

Zatvaranju manifestacije prisustvovao je i načelnik Modriče Mladen Krekić, koji je istakao da opština podržava mještane Dugog Polja u obilježavanju Dana i krsne slave sela, koje ima dugu tradiciju pravoslavlja, kulture, školstva i sporta.

On je istakao da je cilj ove manifetacije čuvanje bogatog vjerskog, kulturnog i sportskog nasljeđa Srba na ovom prostoru.

- Manifestacija u Dugom Polju je jedna od masovnijih na prostoru Modriče koju zajedno organizuju rukovodstvo mjesne zajednice, sveštenstvo, Kulturno-umjetničko društvo i predstavnici Boračke organizacije u ovom selu - rekao je Krekić Srni.