Danas parastos za ubijene Srbe u Zalazju

Služenjem parastosa, prisluživanjem svijeća za pokoj duša i polaganjem cvijeća kod spomenika i kosturnice na Zalazju, kod Srebrenice, danas će biti obilježeno 27 godina od stradanja 69 srpskih civila i vojnika koje su ubile muslimanske snage u tom i srebreničkom selu Sase, kao i bratunačikim Biljača i Zagoni.

Osim 69 ubijenih, tog tragičnog Petrovdan 1992. godine, nestala su i 22 Srbina od kojih deset još nije pronađeno, a gubi im se trag u logoru u bivšoj srebreničkoj policijskoj stanici.

Tijela drugih deset nestalih Srba slučajno su pronađena i ekshumirana 10. juna 2011. godine iz masovne grobnice na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka.

Posmrtni ostaci tih deset stradalih su poslije više od godinu identifikovani i sahranjeni na Petrovdan 2012. godine, dok je dvoje ekshumirano, identifikovano i sahranjeno ranije.

Obilježavanje 27 godina od zločina nad Srbima, počeće Svetom liturgijom u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Srebrenici, nakon čega će članovi porodica poginulih, rodbina, komšije, saborci i brojne delegacije posjetiti mjesta stradanja, položiti cvijeće kod spomen-obilježja i prislužiti svijeće za pokoj duša ubijenih.

Kod spomenika i kosturnice na Zalazju potom će biti služen parastos za Srbe ubijene na Petrovdan 1992. godine, kao i za sve ostale srpske vojnike i civile iz ove opštine poginule u odbrambeno-otadžbinskom ratu, ali i žrtve iz ovog sela koje su ubile ustaše drugi dan Trojčindana 1943. godine.

Time će biti završen program tradicionalne Memorijalne duhovno-humanitarne i kulturno-sportske manifestacije "Petrovdanski dani", koja se organizuje u znak sjećanja na ubijene Srbe.

Jake muslimanske snage iz Srebrenice, pod komandom Nasera Orića, 12. jula 1992. godine upale su u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini ubijajući, pljačkajući i paleći sve što su stigle.

Tog dana u borbi "prsa u prsa" ubijeno je 69, a ranjeno mnogo više srpskih boraca i civila, dok su 22 nestala i zarobljena.

Za ove, kao i za mnoge druge zločine počinjene nad Srbima iz Srebrenice i srednjeg Podrinja još niko nije odgovarao.

Parastos na Zalazju zakazan je za 12.30 časova.

Organizator pomena je Odbor za obilježavanje stradanja srpskog naroda Srebrenice.

Rukovodstvo srebreničke opštine proglasilo je neradnim danima u lokalnim ustanovama i preduzećima 11. i 12. jul kada se održavaju komemorativni skupovi povodom stradanja Bošnjaka i Srba.

Tagovi: