Modriča: Novi pogon za proizvodnju obuće i posao za 80 radnika

Pogrešnom raspodjelom prihoda od indirektnih poreza, Srpska je u prošloj godini oštećena za 33 miliona maraka, a u pet mjeseci ove - za još 19 miliona. Za četvrtinu tog iznosa uskraćene su lokalne zajednice.

Na to je upozorio i premijer Radovan Višković, koji je u Modriči otvorio novi pogon Fabrike obuće.

U njoj je, uz 480 zaposlenih, posao dobilo još 80 radnika.

Ova izvozno orijentisana fabrika sedmično proizvede 40.000 pari obuće, uglavnom gornjih dijelova. Prvi put proizvodiće ortopedsku obuću za partnera iz Austrije.

Proizvodnju šire, pa je u novi pogon uloženo dva miliona maraka.

- Mi smo pokušavali  i nakon 20 godina uspjeli da ih privolimo svojim kvalitetom da dođu u ovu našu fabriku, i to posebno ovu novu, jer smo mi zbog njih i napravili ovaj objekat - kaže Ilija Јevtić, vlasnik fabrike obuće "Alfa" u Modriči .

Nove mašine su spremne, ali je za radnike danas svečano.

- Radim godinu dana posao mehaničara, radim na održavanju. Veoma sam zadovoljan uslovima, atmosferom, kolegijalnošću u firmi - priča radnik Branislav Malčić.

Radnica Hazemina Zahirivić takođe ističe da su dobri uslovi rada, te dodaje da ona radi na poslovima pripreme.

Do kraja godine u fabrici će biti još 40 novih radnih mjesta.

Realni sektor ima podršku Vlade.

- Ovim ljudima koji žele da se bave ovim poslom, a koji nije nimalo lak, Vlada će stajati na raspolaganju kao servis, kao podrška...I skupa ćemo kreirati ambijent koji će omogućiti da neometano rade - naglasio je premijer Srpske Radovan Višković.

Prioritet modričke opštine je i izgradnja odbrambenog nasipa na rijeci Bosni, koju će Vlada finansirati kreditom Svjetske banke.

Višković je istakao da je će taj projekat, u vrijednosti od sedam ili osam miliona maraka, biti kreditiran iz kredita Svjetske banke.

- Značajan projekat, koji sada upravo sprovode Vlada i Putevi Republike Srpske, je jedna raskrsnica, kružni tok - naveo je Mladen Krekić, načelnik opštine Modriča.

Projekata bi bilo i više kada bi Srpskoj stizalo više novca od raspodjele PDV-a.

Za godinu i po, Srpska je po tom osnovu oštećena za više od 50 miliona maraka, a lokalne zajednice ostale su uskraćene za 26 odsto tog novca.

- Svi smo mi oštećeni pomalo, dakle opština Modriča za neki dio, druge veće opštine za veći dio PDV-a, itd... Stoga sam zadovoljan s ovim što dođe, ali sigurno neformiranje Savjeta ministara donosi jednu tjeskobu iz koje mi ne možemo izaći sa mi - doao je Krekić.

- Јa sam siguran da će oni podići, ne jednu, već dve ruke, kad taj koeficijent bude manji, odnosno kad bude na štetu Srpske. Onda će oni odmah potrčati da se to izglasa, a kad je to u korist Repuiblike Srpske, onda, eto, nema odobrenja - rekao je premijer Srpske.

I bez toga, Vlada nastoji da obezbijedi novac za infrastrukturne projekte.

U razgovorima sa Evropskom investicionom bankom, kandidovala je nastavak izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže u Modriči, za koju je, uz podršku Vlade, već obezbijeđeno pet miliona maraka.

Tagovi: