O trošku države: U banju otputovalo 13 Modričana

U Banju "Dvorovi" u Bijeljini danas je otputovalo 13 Modričana koji imaju pravo na desetodnevnu rehabilitaciju. Troškove rehabilitacije snosi Ministarstvo rada i boračko - invalidske zaštite, a prevoz do banje i povratak finansiraće opština Modriča.

Za besplatno banjsko liječenje prijavilo se 27 osoba, a uslove je ispunilo 13 - sedam ratnih vojnih invalida  i šest članovi porodica poginulih boraca. 

Ostali prijavljeni, koji po preporuci ljekara odu u Banju o svom trošku, kao pomoć od opštine Modriča mogu dobiti po 200 KM.

Banja može dosta popraviti naše zdravstveno stanje. Ovom prilikom bih se zahvalio državi Republici Srpskoj, Ministarstvu i Odjeljenju za boračko – invalidsku zaštitu i opšte poslove što nas nisu zaboravili i što brinu o nama onoliko koliko je to u njihovoj mogućnosti. Svima koji idu danas sa mnom u banju bih poželio dobar oporavak i da se vrate zdraviji nego što su otišli - izjavio je Svetozar Božanović,  otac poginulog borca Brane Božanovića.

Nedo Nikolić, invalid IV kategorije zahvalio je nadležnim institucijama što se brinu o ovoj kategoriji stanovništva.

- Pravo na banjsko liječenje sam koristio 2013. godine i rezultati su zaista zadovoljavajući - rekao je Nikolić.

Jagoda Todić, majka poginog borca se zahvalila na omogućenom odlasku u banju te istakla da joj banjska rehabilitacija mnogo pomaže u poboljšanju zdravstvenog stanja.

- Svake godine je veći broj prijavljenih nego što opština Modriča dobije po rasporednom nalogu. Već nekoliko godina ima pravo uputiti 13 lica iz kategorija PPB i RVI, gdje se strogo mora voditi računa o podjednakom broju - istakla je načelnica Odjeljenju za boračko – invalidsku zaštitu i opšte poslove Bosa Novaković.

Projekat banjske rehabilitacije RVI i PPB realizuje se od 2006. godine, a iz opštine Modriča u banju je do sada upućeno 177 korisnika, od čega 93 ratna vojna invalida i 84 člana porodica poginulih boraca.