Srbija pobijedila Švajcarsku i plasirala se na Evropsko prvensvo

Rukometna reprezentacija Srbije plasirala se na šampionat Evrope čiji su domaćini 2020. Austrija, Norveška i Šveska. I to poslije drame, pobijedivši u krcatom novosadskom “SPENS”-u Švajcarsku sa 32:31 (19:17).

To nije bilo dovoljno za (iza Hrvatske) drugo mesto u grupi, koje automatski vodi na prvenstvo Evrope, ali je pobjeda omogućila da Srbija bude jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije iz kvalifikacija, što je bila više nego dobra alternativa jer i to znači kartu za EURO2020.

Prvobitna je želja bila da se pobedom od šest ili više golova razlike zauzme ta druga pozicija u grupi, “orlovi” su imali “+5” sredinom drugog poluvremena, da bi na kraju morali da jure zaostatak i kroz pravu dramu izbore željeni cilj Rukometnog saveza Srbije, čiji je “Blic” glavni medijski sponzor.

Koliko su oba tima motivisano ušla u ovaj meč pred prepunim tribinama novosadske hale govori i da su u prvih osam minuta svi napadi realizovani, sve do 6:5 za goste. Tada je švajcarski golman Portner prvi put zaustavio udarac, a njegovi saigrači, lucidni Šmit i pivot Majster doneli “+2” ekipi “sajdžija”.

Tek na isteku 12. minuta, prelaskom iz odbrane 6-0 u 5-1, naši su uspjeli da spreče rivala da zatrese mrežu, prišli odmah iz kontre na 7:8, uhvativši tako priključak.

Sa Tiborom Ivaniševićem na golu, “orlovi” su 12:13 pretvorili u svoju prvu prednost (14:13), koju je Bogdan Radivojević održavao golovima sa desnog krila, da bi Vanja Ilić pogotkom sa svoje polovine kaznio optimizam suparnika i prvi put doneo “+2” Srbiji (17:15).

Sa tolikom prednošću se i otišlo na veliki odmor, jer je lukavi Radivojević iz auta, preko skoro cijelog terena, iskoristio činjenicu da su “sajdžije” bile bez golmana zbog ranijeg isključenja Filipa Novaka.

Kada se Ivaniševiću dobim intervencijama na golu pridružio Milosavljev, a Nikola Crnoglavac postizao i golove iz “nemogućih” situacija, “orlovi” su poveli i sa tri razlike (22:19). I, tada su još više počeli da pokazuju koliko im je stalo da ostvare uspijeh.

Jesu od početka svaki dobar potez i individualno i kolektivno slavili, ali su sredinom drugog poluvremena počeli i da svojim ponašanjem, podignutim rukama i emotivnim ponašanjem, dižu publiku na noge. A preko 5.000 navijača znalo  je to da prepozna, naročito posle novog Radivojevićevog gola sa celog terena za 25:21.

Švajcarci su probali da se vrate u živom igrom sa dva pivota, u tome nisu uspjeli jer su se Srbi “odlijepili” na toliko željenih “+5”, ali je poslije tih 29:24 usledio pad u igri naše nacionalne selekcije. Ređali su se kiksevi, promašeni šutevi, tehničke greške, a gosti su za četiri minuta postigli pet golova, nisu primili nijedan. Tako su uz 360 sekundi do kraja došli na 29:29, čime je postalo poznato da su obezbedili prolazak na šampionat Evrope.

“Orlovima” je ostalo da se nadaju da će biti među četiri najbolje od osam trećeplasiranih selekcija, a da bi sigurno to obezbijedili, bez strepnje od drugih rezultata, trebala im je bilo kakva pobeda. Za to se strepelo kada su gosti imali 30:31, ali je usledio furiozan finiš izabranika Nenada Peruničića, uključujući i gol Zelenovića na 21 sekundi pre kraja, za veliko slavlje, za plasman na šampionat “starog kontinenta”!

Tagovi: