Dodik: Stimulisati ostanak mladih, neki se već vraćaju

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će Republika Srpska preduzimati niz mjera da bi se stimulisao ostanak mladih i njihov povratak u zemlju.

“Pomoći ćemo oko stanova, prvih poslova i već od jeseni naredne godine formiraćemo poseban fond za podršku mladim ljudima do 35 godina u svojim djelatnostima ili prekvalifikacijama, koji žele da pokrenu svoj biznis i da im finansijski pomognemo za taj prvi posao”, rekao je Dodik novinarima tokom jučerašnje posjete Bijeljini.

On je naveo da dio ukupnog programa zadržavanja mladih ljudi mora da bude pojačan program u Republici Srpskoj da se izgradi dovoljno vrtića koji mogu da prihvate svu novorođenu djecu.

“Preduzećemo niz takvih mjera koje država može da uradi, a onda bi i mlade generacije mogle ponešto da učine”, poručio je Dodik i ocijenio da pri odlasku mladih iz zemlje ima realnih materijalnih uslova, ali i nekog pomodarstva.

Prema njegovim riječima, neki mladi koji su otišli sada se vraćaju u Republiku Srpsku, svjesni da i ovdje mogu značajno da se ostvare, u čemu će im Republika Srpska i pomoći.

“Republika Srpska je institucionalno i politički stabilna i nema nikakvih vidljivih naznaka destabilizacije, skupštinska većina koja je gotovo dvotrećinska, još se povećava i to garantuje da možemo brzo da radimo velike poslove, kakav je izgradnja autoputa, o čemu je danas bilo riječi u Bijeljini”, dodao je Dodik.

Dodik je naveo da SNSD, na čijem je čelu, kao i on lično, insistiraju na tome da svi koalicioni partneri u okviru skupštinske većine budu zadovoljni.

On je rekao da je pri podjeli funkcija u javnim preduzećima SNSD dobio 54 odsto vlasti, da bi zadržao širinu koalicije, navodeći da bi u slučaju da su ostali u koaliciji sa samo dvije stranke SNSD imao oko 67 odsto vlasti u javnim preduzećima.

“U pogledu zadržavanja mladih, svi zajedno treba to da ostvarimo za Republiku Srpsku i to podrazumijeva da i sa opozicijom treba da razgovaramo o važnim temama”, istakao je Dodik.

On je poručio da nema trenutka u kome nije spreman da razgovara sa svima i da je razumno da svi zajedno, shodno odgovornostima, razgovaraju o svim važnim pitanjima u Republici Srpskoj.

“Ovo je pitanje naroda i države, ne politike ili partije i ovdje moraju svi da budu okupljeni i daju doprinos”, ocijenio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je mala zemlja sa 1,2 miliona stanovnika, nema trezore pune zlata, nego u finansijskom smislu isključivo živi na bazi tekućih priliva.

“Uspjeli smo da izgradimo 120 kilometara autoputa i gradimo dalje, napravili smo bolnice, klinički centar i mnogo važnih stvari. Važno je to da dokaže i nama da to možemo”, kaže Dodik.

Stimulisati investitore u Srpskoj

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je Republika Srpska spremna da razgovara sa svakim investitorom o posebnom stimulisanju ulaganja.

“U razgovorima sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dogovorili smo da bi veliki investitor koji bi došao u Republiku Srpsku dobio stimulanse kao što dobija i u Srbiji”, rekao je Dodik novinarima tokom posjete Bijeljini.

On je naveo da se traga za investitorom i da Republika Srpska može da angažuje principe podrške koje ima Srbija i njihova sredstva jer je to Vučićevo obećanje.

Dodik je ukazao i na problem nedostatka radne snage, ocjenjujući da je izgubljena industrijska klasa, te naveo da je podrška potrebna i domaćim investitorima.

“Preferiram domaće investitore i mislim da kao narod i država moramo promijeniti odnos prema domaćim investitorima, ne gledati ih kao problem društva, nego kao ljude koje treba podržati da bi održali svoju proizvodnju”, poručio je Dodik.

(Srna)