Održano književno veče Milivoja Stojčevića

U Modriči je održano autorsko veče književnika Milivoja Stojčevića u okviru manifestacije "Književni salon". Manifestaciju organizuje modrički Omladinski književni klub "Mladost" u saradnji sa Srpskim kulturnim centrom. 

Predsjednik "Mladosti" Milena Drpa rekla je da je "Književnim salonom", koji je pokrenut prošle godine, počeo ciklus književnih večeri Kluba koji ove godine obilježava 19 godina rada. 
"Cilj je da se modričkoj publici predstave članovi "Mladosti", kao i prijatelji Kluba", dodala je Drpa. prenose agencije. 
Stojčević, koji je inženjer tehnologije, sinoć je predstavio knjige "Zemlja srče" i "Incest i druge priče", objavljene 2009. i 2011. godine, za koje je rekao da su nastale kao reakcija na događaje kroz koje je prolazio u minulom ratu i nakon ratnih došavanja, dok u knjizi "Usud", objavljenoj 2014. godine, pokušava da rasvijetli posljednje godine vladavine Turaka u Posavini. 
"Pričama o izgradnji Hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Obudovcu i njegovom osveštanju 1882. godine u posljednjoj knjizi pokušavam predstaviti Srbe iz Posavine, njihovu ljubav prema svom narodu, kulturi i vjeri, kao i otpor turskoj vlasti", rekao je Stojčević. 
Večeri prethodnih "Književnih salona" bile su posvećene književnicima iz Modriče Gligoru Muminoviću i Marku Rauliću. 
Penzionisani nastavnik srpskog jezika i književnosti Muminović rekao je da Milivoje o događajima koje je doživio u ratu od 1992. do 1995. godine pripovijeda sa ironijom i mnogo humora. 
"Ironija i humor daju unutrašnju snagu i optimizam piscu, one ga vode kroz rat prema miru i svjetlijoj budućnosti", naveo je Muminović. 
Na književnoj večeri su priče iz Stojčevićevih knjiga čitali mladi članovi Omladinskog književnog kluba "Mladost".

Tagovi: