Zvanično zatražene hitne sjednice i ukidanje akciza na naftu

 Poslanici Predstavničkog doma i delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH predali su potpise za sazivanje posebne sjednice oba doma na kojima bi se razmatralo ukidanje akciza na naftu i naftne derivate.

Tačnije, ukoliko Nebojša Radmanović, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i Nikola Špirić, predsjedavajući Doma naroda sazovu sjednice na njima će se naći samo jedna tačka dnevnog reda, odnosno izvještaj Zajedničke komisije oba doma za usaglašavanje teksta Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama. 

Ova Komisija još ranije je usaglasila da akcize budu ukinute na šest mjeseci, uz mogućnost da se ta mjera produži za još tri mjeseca, a ukoliko oba doma parlamenta BiH to potvrde, gorivo u Bosni i Hercegovini trebalo bi da bude jeftinije za 30 do 40 feninga. 

Sazivanje hitne sjednice Predstavničkog doma tražili su poslanici Saša Magazinović, Zukan Helez, Denis Zvizdić, Branislav Borenović, Edita Đapo, Predrag Kojović, Mirjana Marinković Lepić, Dragan Mektić, Nada Miladina, Nermin Nikšić, Jasmin Emrić, Aida Baručija, Damir Arnatut, Mirko Šarović i Mira Pekić. 

Kada je riječ o Domu naroda, zahtjev za sazivanje hitne sjednice podnio je Mladen Bosić, a uz njega potpisali su još i Munib Jusufović, Denis Bećirović, Zlatko Miletić i Asim Sarajlić. 

Osim ukidanja akciza na gorivo, delegati Doma naroda u svom zahtjevu za sazivanje hitne sjednice predložili su i tačku dnevnog reda koja se odnosi na usvajanje Zakona o PDV-u, odnosno uvođenje diferencirane stope.

 

 

nezavisne.com