Zbog nemara ugrožena investicija od 83 miliona evra

Sistem za odsumporavanje (OGD) vrijedan 83 miliona evra, koji je nedavno pušten u probni rad u Termoelektrani Ugljevik mogao bi da bude promašena investicija ukoliko uprava pod hitno ne pronađe rješenje za pokvarene elektrofiltere, bez kojih čitav sistem ne može da funkcioniše, otkriva portal CAPITAL.

Da podsjetimo, 2017. godine, kao preduslov za izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova ovi filteri su remontovani.  Preduzeće iz Češke je za svoj rad naplatilo 20 miliona maraka, a sada prema nezvaničnim saznanjima nije ponudilo adekvatno rješenje problema.

Tri godine kasnije, taj skupo plaćeni posao bi se upravi RiTE mogao da obije o glavu s obzirom da preko elektrofiltera u sistem za odsumporavanje ulazi dim čija je koncentracija čvrstih čestica i do tri puta veća od one koju sistem može da podnese.

Naime, da bi postrojenje uspješno radilo koncentracija čvrstih čestica na njegovom ulazu ne bi trebala da bude veća od 50 miligrama po kubnom metru, a ona je u pojedinim danima januara išla i do 180 miligrama.

Zbog ogromnih vrijednosti došlo je i do akcidenta, a imajući u vidu uticaj na habanje opreme RiTE Ugljevik je u januaru bio prinuđen da ugasi postrojenje za odsumporavanje.

Kako je u svom alarmantnom izvještaju upozorio Zlatko Malović, inženjer i projekt menadžer za izgradnju postrojenja OGD procjenjuje da će takvo opterećenje izazvati brojne posljedice na ovom postrojenju.

U slučaju više koncentracije smanjuje se efikasnost uklanjanja So2, manja je efikasnost isušivanja gipsa, smanjuje se efikasnost filter prese, a povećava habanje lopatica ventilatora. Mehanički životni vijek trajanja lopatica će se smanjiti za oko 50 odsto ukoliko postrojenje radi na 100 mg po kubnom metru”, navodi on u svom izvještaju koji je u posjedu portala CAPITAL.

Kompletan tekst pročitajte na portalu CAPITAL:

 

Tagovi: