Zamjenik direktora Rudnika „Breza“ suspendovan zbog izjave za Capital

Glavni inženjer za proizvodnju i zamjenik tehničkog direktora Rudnika mrkog uglja “Breza” Alija Salkić suspendovan je danas zato što je dao izjavu portalu CAPITAL i potvrdio da trenutno postoji velika tražnja za ugljem, čime je, po mišljenju uprave, počinio povredu radne obaveze.

Ova drakonska kazna određena je nakon što je Salkić je u telefonskom razgovoru sa našim novinarom potvrdio da građani u BiH čekaju na ugalj duže vrijeme, da je tražnja uvećana i do četiri puta zbog panike oko nabavke energenata, te zbog enormne količine koju Srbija kupuje posljednjih mjeseci kako bi napravila zalihe, koja je kumovala opštem zastoju u nabavci za građanstvo.

- U Srbiji izgleda postoji problem da se nabavi ugalj. Oni su naši kupci od ranije, ali sada kupuju mnogo više nego prije. Imamo dobru saradnju, ali ne možemo isporučiti onoliko koliko traže. Ne znam koliko su tačno naručili, ali rekli su da bi otkupili kompletnu proizvodnju koju imamo. Rudnik “Breza” je u vlasništvu termoelektrane i isporučuje joj oko 400.000 tona godišnje i to je naša primarna obaveza. Sve preko toga prodajemo na slobodnom tržištu.

Kupci iz Srbije ove godine su nam rekli da bi kupili i duplo više od nas nego što dajemo u TE. Ipak, mi nećemo ići na štetu naših građana, nadam se da će svi dobiti ugalj - rekao je tada Salkić za CAPITAL u razgovoru. Prema našim izvorima Salkić se pravdao nadređenima da nije znao da razgovara sa novinarom, iako se ona uredno predstavila i najavila snimanje izjave (audio zapis se čuva u našoj arhivi).

Salkić je suspendovan 18 dana nakon objave teksta “na osnovu podnesene prijave i zahtjeva za suspenziju od strane tehničkog direktora Mirze Omerhodžića”. U rješenju koje je u posjedu portala CAPITAL, piše da je suspendovan jer je izjavu dao nama, a onda su je prenijeli i drugi mediji.

Više o ovoj temi pročitajte OVDJE

capital.ba