Vrtoglav rast kompanija koje su Nešiću „došle glave“

Obračun SNSD-a i Milorada Dodika sa predsjednikom DNS-a Nenadom Nešićem eskalirao je iznošenjem podataka o korupciji, reketiranju i kriminalnim radnjama koje je Nešić navodno sprovodio preko firmi iz Istočnog Sarajeva. Izdvajaju se dvije firme koje su Nešiću “došle glave”, a to su „Legend“ i „Radis“. Podaci do kojih je portal CAPITAL došao pokazuju vrtoglav rast prihoda te dvije firme u prošloj godini, kao i dobijanje poslova od strane „Puteva RS“ u ovoj godini.

So za puteve „donijela“ milione firmi „Legend“

Vlasnik firme „Legend“ je odbornik DNS-a u Skupštini opštine Istočna Ilidža Mladen Lučić, blizak prijatelj direktora „Puteva RS“ Nenada Nešića i poslanika DNS-a Aleksandra Glavaša.

Ta firma registrovana je za trgovinu na veliko industrijskom soli, ali i za umjetničko stvaralaštvo. Mediji su navodili da su putarska preduzeća, po naređenju Nešića, so za posipanje puteva, morala da kupuju od firme „Legend“.

Među uslugama koje nude navodi se izgradnja ceste i rekonstrukcija puteva.

Ono što je zanimljivo u njihovom poslovanju je to da su od 2014. godine, kada su registrovani, pa u iduće dvije godine, poslovali s gubitkom.

Nešić dolazi na čelo „Puteva RS“ 2016. godine i tu godinu firma „Legend“, sa svega tri zaposlena radnika, ostvaruje prihod od 2,8 miliona i dobit od nešto više od 500 hiljada maraka.

Iduće dvije godine posluju slično, odnosno u 2017. ostvaruju prihode od tri miliona i dobit od 530 hiljada, a broj radnika povećavaju na pet, da bi u 2018. ostali bez jednog radnika, ali to im nije uticalo na značajniji pad prihoda koji iznose 2,8 miliona, uz dobit od 460 hiljada.

Međutim, prošla godina je za firmu „Legend“ bila veoma uspješna jer im prihodi skaču na vrtoglavih 12,6 miliona maraka, a dobit na čak 2,4 miliona maraka.

Prije tri godine Lučiću je zapaljen automobil, a nakon izbora 2018. godine saslušavan je zbog sumnje da je sa drugim aktivistima DNS-a kupovao glasove za Nešića koji je bio kandidat DNS-a za Parlament BiH i osvojio taj mandat.

Lučić je prošle godine ponovo došao u fokus javnosti kada je navodno prijetio poslaniku SDS-a Darku Babalju da će ga ubiti. Protiv njega je Policijska uprava Istočno Sarajevo podnijela izvještaj zbog krivičnog djela ugrožavanje bezbjednosti.

Njegov brat, Miloš Lučić, na prijedlog Nešića, imenovan je za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH.

Za firmu „Legend“ se navodi u medijima da gradi apartmane na Jahorini, a poznato je i da gradi stambeno-poslovni prostor u Istočnom Sarajevu koji u toj lokalnoj zajednici zovu „Nešićeva zgrada“. Izvođač je građevinska firma „Radis“.

„Radis“ miljenik SNSD-a, a onda se priklonio Nešiću

Nakon što je Dodik doveo u vezu poslovanje građevinskog sektora iz Istočnog Sarajeva sa Nešićem, izvori portala CAPITAL tvrde da je riječ o firmi „Radis“.

Podaci do kojih smo došli pokazuju da ta firma postoji od 1990. godine, vlasnik je Rade Dragutinović i registrovani su u Istočnom Novom Sarajevu.

Uspješno posluju i posljednjih godina ostvaruju u prosjeku godišnji prihod od 2,7 miliona, uz prosječnu dobit od 140 hiljada maraka. Prošla godina im je bila nešto uspješnija pa su imali duplo veće prihode (4,9 miliona KM) i dobit od 400 hiljada. Zapošljavali su oko 80 radnika.

„Firma „Radis“ je u posljednje vrijeme oborila nekoliko tendera opštine Istočno Novo Sarajevo kojom rukovodi SNSD-ov Ljubiša Ćosić, a unazad 15 godina je radila za institucije kojima rukovodi SNSD. Onda su iz te firme podržali Nešića i preveli nekoliko ljudi iz SNSD-a u DNS, nakon svađe sa Ćosićem oko tendera“, rekao je izvor CAPITAL-a upućen u dešavanja u Istočnom Sarajevu.

Kompletan tekst pročitajte na portalu CAPITAL:

 

Tagovi: