Vlade Srpske i FBiH usaglasile sedam zaključaka

U Banjoj Luci je danas održana zajednička sjednica vlada Republike Srpske i Federacije BiH na kojoj su razmatrana aktuelna pitanja u vezi sa međusobnom saradnjom, te definisani pravci saradnje u narednom periodu.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je nakon sjednice da je usaglašeno sedam zaključaka.

On je naveo da je prvi zaključak vezan za zabranu izvoza oblovine, prema kojem bi Savjet ministara trebalo da donese odluku o trajnoj zabrani.

Višković je naveo da se jedan od zaključaka odnosi i na pitanje odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, kako bi se učinilo sve da se onemogući skladištenje na ovoj lokaciji.

Višković je istakao da je važno što je razgovarano o značajnim pitanjima, jer se samo razgovorom može doći do dogovora.

Višković izjavio je da su vlade Srpske i Federacije BiH danas usaglasile zaključke koji se odnose na izgradnju brze saobraćajnice ili auto-puta Beograd - Sarajevo, ali i da je neophodan nastavak saradnje i koordinacije policijskih i agencija iz oblasti bezbjednosti.

- Važno je sjesti za jedan sto da se dogovoramo, ako ne razgovaramo, nećemo se dogovoriti oko bilo čega. Važno je i da ministri upoznaju svoje kolege, razmijene kontakte. Sve što ministri dvije Vlade usaglase ubuduće, biće poštovano - rekao je on.

Višković je rekao da su razgovarali i o tome da u narednom periodu zakažu i skupštinu akcionara Elektroprenosa BiH i da riješe pitanja koja su na dnevnom redu u vezi sa ovim preduzećem.

On je dodao da su razgovarali i o raspodjeli sredstava koji se nalaze na računima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, a odnose se na putarinu.

Višković je naveo da je danas bila prva zajednička sjednica dvije vlade, te da su na dnevnom redu bile teme oko kojih se ministri Republike Srpske i FBiH mogu dogovoriti.

Istakao je da nije bilo riječi o liniji razgraničenja, ali da to ne znači da o tome neće biti razgovarano na nekom od narednih sastanaka.

RTRS

Tagovi: