Vlada Srpske krije spisak nagrađenih radnika

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske u protekle tri godine nije isplaćena nijedna novčana nagrada za posebne rezultate rada. Sa druge strane, u Ministarstvu energetike i rudarstva u istom periodu isplaćeno je čak 79 jednokratnih novčanih nagrada za posebne rezultate rada.

Uz izuzetak ministarstva na čijem je čelu Zlatan Klokić - nijedno drugo ministarstvo nije željelo da dostavi podatke o radnicima koji su nagrađeni pravdajući to tajnom informacijom. Iz Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju kažu da je u protekle tri godine isplaćena samo jedna jednokratna novčana nagrada za posebne rezultate rada i to Jovanu Matiću u iznosu od 903 marke.

Najviše jednokratnih nagrada po ovom osnovu isplatio je darežljivi Petar Đokić, čak 79. Iz njegovog ministarstva napominju da se „isplate po ovom osnovu republičkih organa uprave vrše iz jasno pozicioniranih i ograničenih budžetskih sredstava za tu namjenu“. Spisak nagrađenih radnika je, kažu u ovom Ministarstvu, nemoguće dostaviti, jer se to odnosi na lična prava zaposlenih i prava koja proizilaze iz radnih odnosa na koje se primjenjuje Zakon o zaštiti ličnih podataka BiH i Zakon o radu RS.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS je u protekle tri godine isplatilo šest naknada za posebne rezultate rada. Spisak nagrađenih radnika je, kažu i u ovom Ministarstvu, nemoguće dobiti, jer se to odnosi na lična prava zaposlenih i prava koja proizilaze iz radnih odnosa na koje se primjenjuje Zakon o zaštiti ličnih podataka BiH i Zakon o radu RS.

Ni u Ministarstvu saobraćaja i veza ne žele da kažu ko je dobio ove nagrade, ali dodaju da su tu pomoć u protekle tri godine dobili ama baš svi zaposleni. S obzirom na to da ne navode broj nagrađenih radnika, nije poznato da li je ovo Ministarstvo oborilo Đokićev rekord.

U protekle tri godine u Ministarstvu trgovine i turizma jedan zaposleni sa visokom stručnom spremom ostvario je pravo na isplatu jednokratne novčane naknade za posebne rezultate rada. Naknada je isplaćena, kako kažu, u visini do jedne prosječne plate. Ni u ovom Ministarstvu ne žele da kažu ko je nagrađen.

Ministarstvo uprave i lokalne samouprave je u protekle tri godine isplatilo četiri ovakve nagrade. Nema detalja, u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka BiH i Zakonom o radu RS.

Najtransparentniji odgovor smo dobili iz Ministarstva finansija RS: Na osnovu Zakona o platama zaposlenih u organima uprave Republike Srpske i Posebnog kolektivnog ugovora definisano je pravo zaposlenih u organima uprave na jednokratnu novčanu naknadu za posebne rezultate rada u visini do jedne prosječne plate zaposlenog, u mjesecu prije dodjeljivanja naknade. S obzirom na to da se radi o ličnim pravima zaposlenih i pravima koja proizlaze iz radnih odnosa, na koja se primjenjuju Zakon o zaštiti ličnih podataka i Zakon o radu Republike Srpske, nismo u mogućnosti da Vam damo tražene podatke.

Ministarstvo porodice, omladine i sporta je u rptekle tri godine isplatilo deset naknada za posebne rezultate rada. I za resor Sonje Davidović prve dvije božije zapovijesti su Zakon o zaštiti ličnih podataka BiH i Zakon o radu RS.

 

Ministarstvo

Isplaćene nagrade

 

 

Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju

1

Ministarstvo energetike i rudarstva

79

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

6

Ministarstvo saobraćaja i veza

svi zaposleni

Ministarstvo trgovine i turizma

1

Ministarstvo uprave i lokalne samouprave

4

Ministarstvo finansija

bez odgovora

Ministarstvo porodice, omladine i sporta

deset

Ministarstvo privrede i preduzetništva

osam

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju

32

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite

2

Ministarstvo pravde

9

Ministarstvo unutrašnjih poslova

nijednu

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo

2

Ministarstvo prosvjete i kulture

10

 

 Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske je tokom prethodne dvije godine isplatilo novčane naknade za posebne rezultate rada u ukupnom iznosu od 7.400 KM za osam zaposlenih radnika u ministarstvu. Ministarstvo privrede i preduzetništva je u 2019. godini isplatilo 4.000 KM za četiri osobe, dok je tokom 2020. godine isplaćeno 3.000 KM za tri osobe, kao i 400 KM za jednu osobu. Bez dodatnih informacija.

U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske naknadu za posebne rezultate rada u 2018. godinu dobilo je sedam zaposlenih, godinu dana kasnije 13 zaposlenih, a prošle godine jedan manje - 12 zaposlenih. Bez dodatnih podataka, takođe.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS u protekle tri godine isplatilo ukupno dvije naknade za posebne rezultate rada i to jednu u 2018. godini i jednu u 2019. godini. Ne znamo kome i ne znamo kolike su te naknade bile.

Za tri godine ministar pravde Anton Kasipović je potpisao devet rješenja za isplatu jednokratnih novčanih nagrada za posebne rezultate rada. Po tri nagrade su, kažu u ovom Ministarstvu, dodijeljene 2018, 2019. i 2020. godine. Nema podataka o tome koji su radnici dobili ove naknade, ali se napominje da su to bili radnici sa srednjom stručnom spremom.

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač najbolje čuva budžet Srpske. Za tri godine nije potpisao nijedno rješenje o isplati novčane nagrade za posebne rezultate rada.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u 2018. godini nije dodjeljivalo  jednokratnu novčanu naknadu za posebne rezultate. U 2019. godini dodijeljena su  sredstva za sedam zaposlenih radnika Ministarstva, a naredne godine ista nagrada je isplaćena na račune tri radnika.

Iz odgovora je jasna samo jedna stvar: ili je ministarstvo na čijem se čelu nalazi Zlatan Klokić prekršilo Zakon o ličnim podacima BiH i Zakon o radu RS ili su se sva druga ministarstva „zaklonila“ za ove propise da ne bi morala da dostave tražene podatke.

Uglješa Vuković iz Transparency International BiH smatra da bi ove in informacije morale biti dostupne javnosti, jer se odnose na rad javne uprave i u direktnoj su vezi sa trošenjem javnih sredstava.

„Nije rijetkost da javni organi pod izgovorom zaštite privatnost ne dostavljaju informacije o svom radu. Na primjer, TI BIH se godinama borio da dobije kopije ugovora o djelu javnih organa koji na ovaj način angažuju treća lica“, istakao je Vuković.

Goran Dakić

Tagovi: