Višković: Cilj da u 2026. godini prosječna plata bude 1.000 evra

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je cilj vlasti u Srpskoj da 2026. godine prosječna plata bude 1.000 evra, što je opravdano s obzirom na to da je prosječna plata za april bila veća od 700 evra.

Kada smo prije par godina rekli da će prosječna plata u Republici Srpskoj biti 1.000 KM mnogi su to omalovažavali i nisu vjerovali da ćemo uspjeti u tome - rekao je Višković.

On je napomenuo da su penzije u Srpskoj od 2013. godine do danas povećane 100 odsto, a samo u njegovom mandatu za oko 70 odsto.

To je za one koji imaju 40 godina penzijskog staža i više nego dovoljno. Ali, ne može se očekivati da neko ko ima 15 godina radnog staža, od čega osam učešća u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, ima penziju od 1.000 KM - rekao je Višković večeras za RTRS.

On je napomenuo da se socijalni aspekt Vlade ogleda upravo u tome da je tim ljudima omogućeno da imaju penziju, jer da nije toga, ne bi mogli ući u penzioni sistem ni po kojem zakonu.

Višković smatra da bi prosječna plata u Srpskoj već bila 1.000 evra da je prije 15 godina dobijen gasovod i dvije gasne elektrane po 600 megavata, kako je bilo predviđeno projektom i za šta su bile obezbijeđene finansije.

Razvoj ove zemlje ne žele određeni ambasadori i drugi stranci i nije problem u građanima drugog entiteta, nego u tome što moraju da slušaju njihove naredbe koje im ne dozovljavaju da se sa nama dogovore da mi gradimo istočnu interkonekciju, a oni južnu, koja će ići i do Trebinja. Zašto se ne bismo tako povezivali da Hercegovina sutra ima gasifikaciju sa južne, a Tuzla sa istočne interkonekcije? - upitao je Višković.

On smatra da je krajnje vrijeme da vlasti u BiH počnu donositi samostalno odluke u interesu naroda koji predstavljaju, kako bi BiH krenula razvojnim putem.

Govoreći o Planu rasta, Višković je istakao da nije Republika Srpska ta koja koči njegovo usvajanje, jer su u tom pogledu učinjeni dodatni napori kako bi od 113 tačaka bilo usaglašeno 110.

Čak smo uspjeli da se dogovorimo i o preostale tri koje se odnose na Ustavni sud BiH, etničko glasanje i zajednički kol-centar. I, kada sam došao na sastanak i bio spreman da prihvatim sve tačke, uslov je bio da se usvoji budžet zajedničkih institucija - rekao je Višković.

Višković je podsjetio da je Republika Srpska saglasnost na taj budžet dala još u decembru, ali da je dogovor bio da, prije usvajanja budžeta, budu raspodijeljena blokirana sredstva koja iznose oko 600 miliona KM, ali taj dogovor nije ispoštovan.

On je naglasio da ima odličnu saradnju sa Vladom Federacije BiH /FBiH/ i njenim predsjednikom Nerminom Nikšićem.

Nemam problem sa Nikšićem, ali on ima problem unutar FBiH da sprovede ono što dogovorimo. S druge strane, ja imam veći komoditet u tom pogledu, te mu ne mogu to zamjeriti - rekao je Višković.

Kada je riječ o predstojećim lokalnim izborima u BiH, Višković, koji je potpredsjednik SNSD-a, rekao je da će pobijediti ova stranka sa svojim koalicionim partnerima.

SNSD će ostati najjača počitička opcija u BiH – to smo posljednjih 15 godina. Rezultati se vide u cijeloj Republici Srpskoj, gradovim i opštinama gdje gradimo i renoviramo, te sa ponosom možemo reći da je većina naših davanja veća nego u drugom entitetu, dok ranije nije bilo tako - naveo je Višković.

Tagovi: