Uradite test koji pokazuje starost vašeg tijela

Kalendarske godine ne predstavljaju baš uvijek realnu starost našeg tijela. Ali zato postoji brz i jednostavan test koji nam može pomoći da saznamo istinu.

Ako ste ikad osjetili da su vam zglobovi kruti i slabo pokretljivi, a još uvijek niste prešli ni 40. ili se bez posebnog razloga osjećate umorno, a možda se i budite s bolovima u cijelom telu iako niste promijenili krevet ili bili na treningu – vrlo je vjerovatno da stanje vašeg tijela ne odgovara vašim pravim godinama.

Test je jednostavna fizička vježba, a prije nego što se suočite s istinom, malo se zagrijte, jer inače nećete imati pravu sliku stanja.

Stanite u uspravan položaj skupljenih nogu i polako se savijajte gornjom polovinom tijela prema naprijed pokušavajući da dlanove spustite na pod. Bitno je da su leđa i noge ravni. U jednom trenutku ćete primijetiti da više ne možete da se savijete, jer vas bole leđa ili vam klecaju koljena. Tu se zaustavite i zapamtite tačku do koje ste došli, odnosno na kojoj udaljenosti od poda su vaše ruke. Uspravite se.

Imate 20-25 godina …

… ako možete dlanove položiti na pod dok su vam noge i leđa ravni, a mišići opušteni.

Imate 25-38 godina …

… ako vrhovima prstiju dodirujete pod, koljena su blago savijena, a mišići opušteni.

Imate 38-50 godina …

… ako prstima dodirujete gornji dio stopala, a koljena su blago savijena, a mišići su napeti. Izuzetno vam je neugodno u ovom položaju.

Imate 50+ godina …

… ako nikako ne možete dodirnuti svoja stopala, bez da ne savijete koljena. Osjećate bolove u leđima i koljenima.