UKC RS: Pacijenti nikada nisu bili u opasnosti zbog kvaliteta kiseonika

Odgovorno tvrdimo da životi naših pacijenata kojima je bila neophodna kiseonička podrška nikada nisu bili u opasnosti zbog kvaliteta kiseonika, navedeno je u saopštenju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske povodom izjave gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića.

Stanivuković je danas predao urgenciju Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka i tom prilikom iznio nove dokaze u slučajevima "Ekvator", "Kiseonik" i "Vodovod".

- Kvalitet kiseonika je bio vrhunski, i mnogo više nego medicinski zadovoljavajući, kao što je to ekspertnim analizama utvrdila i nezavisna laboratorija kompanije Linde. Živote naših pacijenata ugrožavao je aktuelni gradonačelnik i samo mi znamo šta smo proživljavali tih dana zajedno sa našim pacijentima i njihovim porodicama.

Da nismo sačuvali zdrav razum i prisebnost i razgovarali sa njima dok su prolazili kroz agoniju, imali bismo masovno umiranje na našim odjelima i klinikama, a sve to zahvaljujući neodgovornom i sebičnom ponašanju dotičnog - navode u saopštenju.

Dodaju da je Stanivuković širenjem dezinformacija o ispravnosti kiseonika unio strah i paniku među pacijente, njihove  porodice i najmilije.

- Očita želja mu je bila da pokuša da uruši povjerenje stanovnika Republike Srpske u zdravstveni sistem i na taj način diskredituje zdravstvene radnike. Svojim postupcima umalo je doveo do još jedne tragedije poput smrti „12 beba“ i izgradnje još jednog spomenika, što je monstruozno.

U tome na svu sreću nije uspio. Vjerujemo da je tada ipak počinio zločin nad stanovnicima Republike Srpske jer su mnogi od njih na osnovu takvih njegovih neistina izbjegavali bolničko liječenje, odgađali javljanje ljekaru što je sigurno izazvalo mnogo teži oblik bolesti, a za neke u konačnici i smrt - stoji u saopštenju.

nezavisne.com