U Srpskoj uskoro i trgovina dugovima

Privrednici u Republici Srpskoj, pored proizvoda i usluga, uskoro će moći da trguju i dugovima kojih imaju i previše, što bi, u teoriji i prema ocjeni stručnjaka, trebalo da popravi njihovu znatno ugroženu likvidnost.

Prema posljednjim raspoloživim podacima kratkoročna potraživanja u privredi Srpske u 2018. godini iznose preko pet milijardi maraka što govori koliko je to, nažalost, izuzetno plodno tlo za ovaj specijalizovani biznis.

Prodaja i otkup potraživanja, dugova i kredita kako na domaćem tako i na stranom tržištu biće omogućena kroz Zakon o faktoringa koji je trenutno u fazi prednacrta pod ingerencijom Ministarstva finansija RS.

Zanimljivo je da je prostor Republike Srpske gotovo jedini dio evrpske teritorije na kojoj ne postoji faktoring, dok ga pojedine zemlje koriste više od četrdeset godina.

U prednacrtu budućeg zakonskog rješenja, a koje možete pogledati OVDJE, se navodi kako predmet faktoringa može biti otkup svakog postojećeg nedospjelog ili budućeg, cijelog ili djelimičnog, kratkoročnog novčanog potraživanja koje je nastalo po osnovu ugovora o prodaji.

Tako će na primjer, određeno preduzeće svoje potraživanje prema drugom pravnom subjektu koje nije starije od godinu dana moći prodati banci ili društvu za faktoring (faktor) a koje će uz naknadu preuzeti naplatu duga.

Kompletan tekst možete pročitati na portalu CAPITAL: 

 

Tagovi: