U RS moguć početak proizvodnje poljoprivredne mehanizacije

Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske bio je u dvodnevnoj posjeti Poljskoj i tom prilikom se u Bjalistoku sastao sa predstavnicima poljske kompnije “Pronar”, koja se bavi proizvodnjom poljoprivredne mehanizacije, o mogućnostima investiranja u Republiku Srpsku, što bi omogućilo da taj vid proizvodnje bude uspostavljen i na ovim prostorima.

Pašalić je istakao da Republika Srpska nema proizvodnju poljoprivredne mehanizacije, te da ima interes da je uspostavi.

“U tom slučaju mi bismo mogli da je tretiramo kao domaću prozvodnju i da obezbijedimo jači podsticaj za poljoprivredne proizvođače”, rekao je Pašalić, piše Banjaluka.com.

On je naveo da Ministarstvo sada sa 30 odsto sufinansira nabavku mehanizacije iz inostranstva, dok bi u slučaju domaće proizvodnje to sufinansiranje moglo biti i 50 odsto.

Pašalić je rekao da je danas u Bjalistoku predstavnike kompanije “Pronar” informisao o pogodnostima koje bi imali ukoliko bi se odlučili da investiraju u Srpsku.

“Razgovarali smo o mogućnostima da ova kompanija na prostoru Republike Srpske otvori svoju proizvodnju priključaka poljoprivredne mehanizacije, te ćemo u narednih nekoliko mjeseci da uradimo analizu koji bi to potencijalni partneri iz RS mogli da obezbijede potrebnu logistiku, proizvodni prostor i radnike”, istakao je Pašalić.

Kompanija “Pronar” zapošljava oko 2.000 ljudi

On očekuje da će predstavnici ove firme nakon urađene analize posjetiti Banjaluku, te sa potencijalnim partnerima razgovarati o konkretnoj saradnji.
Ministar Pašalić je rekao da je riječ je o velikoj firmi koja zapošljava oko 2.000 ljudi i koja ima cilj da širi svoje tržište na područje Balkana.

“Ova kompanija već sada plasira svoje proizvode na našem tržištu preko firme u Republici Srpskoj, ali žele da prošire posao, te da preko našeg dođu do tržišta u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, te Crnoj Gori”, rekao je Pašalić.

Posjeta bila produktivna

Pašalić je rekao je da je posjeta bila produktivna, te i da je bilo riječi o razvoju saradnje RS i Poljske ne samo u oblasti poljoprivrede, već i u drugim oblastima.

“Iskazana je i zainteresovanost pojedinih opština u istočnom dijelu Poljske za saradnju sa sličnim opštinama na Balkanu, odnosno u Republici Srpskoj, te je već dogovorena jedna takva saradnja”, istakao je Pašalić.

Potpisan sporazum o saradnji

Pašalić je tokom posjete bio panelista na Istočnom ekonomskom kongresu u Bjalistoku na kojem je istakao da Republika Srpska želi da slijedi primjer Poljske, koja je od zemlje u tranziciji postala jedna od najuspješnijih ekonomija EU.

Nakon završetka plenarne sesije Kongresa, ministar Pašalić je u ime Vlade i resornog Ministarstva potpisao sporazum o saradnji između vojvodstva Podlaske i Republike Srpske.

Delegacija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na čelu sa ministrom Pašalićem sastala se tokom dvodnevne posjete i u Bjalistoku sa maršalom Podlaskog vojvodstva Arturom Kosikigom, počasnim konzulom BiH u Bjalistoku Stanislavom Lunievskim i ambasadorom BiH u Poljskoj Koviljkom Špirić.