Trebinje počinje graditi azil za pse

U Trebinju početkom narednog mjeseca počinje gradnja novog i modernog azila za pse, u kome će za početak biti smješteni napušteni gradski psi, ali će u budućem periodu pored njega biti izgrađen i prvi pansionski prostor u kome će vlasnici moći na čuvanje da ostavljaju svoje pse u ovom dijelu Republike Srpske.

Iako Trebinje već ima azil za pse, u ovom međunarodnom projektu, koji finansira britanska organizacija "Mreža za pse", biće uloženo više od pola miliona maraka, u vezi s čim je u Gradskoj upravi Trebinje i zvanično potpisan ugovor.

Dejvid Baret, izvršni direktor međunarodne organizacije "Mreža za životinje", pojasnio je da je ovo jedan od 40 projekata u 20 zemalja svijeta, a ovo je njihova najveća investicija na Balkanu, za koju Baret priznaje da je u početku oklijevao.

- Ono što me podstaklo da pružim ruku saradnje gradu Trebinju je bio njihov odnos i njihov prijem, zbog čega posebno želim zahvaliti gradonačelniku Mirku Ćuriću i načelniku nadležnog odjeljenja Spasu Radoviću, na njihovom sjajnom entuzijazmu i vrlo profesionalnoj saradnji - kazao je Baret.

Spaso Radović, načelnik Odjeljenja za komunalno-inspekcijske poslove grada Trebinja, kaže da je sve počelo prije godinu dana, a da se nakon izrade projekta, koji podrazumijeva spremnu i plansku i finansijsku dokumentaciju, vrlo brzo kreće u realizaciju, te da će, ako sve bude išlo svojim tokom, azil biti izgrađen u naredna tri mjeseca.

- Vrijednost projekta je 511.000 maraka s PDV-om, od čega su 80% sredstava obezbijedili Britanci, a azil će biti izgrađen po najsavremenijim standardima s boksovima u kojim će biti smješteno od jedan do tri psa - kazao je Radović.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je napomenuo da su gradske vlasti rado prihvatile 20 procenata svoga učešća, jer slika Trebinja, kako kaže, ne smije da prikazuje grad s psima lutalicama, već da taj grad ima mjesto u kome se zbrinjavaju ove životinje.

- Mi smo odmah prihvatili skuplju varijantu projekta, jer ona podrazumijeva i veći i moderniji objekat, u koji će moći da se smjesti oko 60 životinja, ali pored ovoga azila smo ostavili i prostor za proširenje, tako da će u narednom vremenu ovdje biti sagrađen i pansionski prostor za pse svih onih vlasnika koji ih ovdje žele ostaviti na izvjesni period na čuvanje - kazao je Ćurić.

Ukoliko to dozvole vremenski uslovi, azil u Trebinju će se početi raditi odmah početkom oktobra i biti završen krajem ove ili početkom naredne godine na lokaciji u okolini Trebinja.

 

nezavisne.com