Sutra SPC proslavlja velikog srpskog sveca i osnivača srpske države

Vjernici Srpske pravoslavne crkve sutra obilježavaju praznik posvećen veelikom srpskom svecu, Svetom Simeonu Mirotočivom. Ovaj veliki svetac posebno je slavljen i poštovan u Srba širom svijeta, kao veliki vladalac srpskog naroda, ujedinitelj srpskih zemalja, tvorac nezavisne srpske države, branitelj Pravoslavlja, istrebitelj jeresi.

Veliki podvižnik, prepodobni otac naš Simeon Mirotočivi – Stefan Nemanja, bio je najprije veliki vladalac srpskog naroda, ujedinitelj srpskih zemalja, tvorac nezavisne srpske države.

Kada je utvrdio temelje srpske države, i vjeru pravoslavnu u državi, tada, po primjeru svoga sina Save, prima monaški čin u manastiru Studenici 1195. godine i dobije ime Simeon. Žena njegova Ana takođe je primila monaški čin u istom manastiru i dobila ime Anastasija, nakon čega se povukla u ženski manastir.

Poslije dvije godine inočestva u Studenici, Simeon je otišao na Svetu Goru, najprije u manastir Vatoped, zajedno sa Savom. Otac i sin provodili su dane i noći u molitvi. Tu su sagradili šest paraklisa, Spasitelju, Besrebrenicima, svetom Georgiju, svetom Teodoru, Preteči i svetom Nikolaju. Preminuo je 13. februara 1200. godine u manastiru koji je sa svojim sinom Savom izgradio na Svetoj Gori.

Sava je njegove mošti prenio 1208. u Rašku, da bi nad njima izmirio stariju braću, budućeg kralja Stefana Prvovjenčanog, i najstarijeg Vukana, koji su se borili za vlast. Mošti su mu položene u manastiru Studenica, njegovoj zadužbini.

Pretpostavlja se da nema srpske crkve u kojoj nije prikazan njegov lik, a posvećena mu je i kapela u rezidenciji srpskog patrijarha u Beogradu.

Tagovi: