Sumnjiva rekordna izlaznost: Sve više dokaza za nezakonitosti na izborni dan u Doboju

Do koje mjere je dosezala agresivnost predsjednika i članova Biračkih odbora posebno ispred fiktivnih političkih subjekata na dobojskim izborima 15.novembra govori činjenica da ulazak na biračka mjesta nisu dozvolili ni 15 posmatrača Koalicije NVO koje provode projekat EU i USAID. Zbog toga će “Pod lupom” u slučaju ponavljanja izbora zasigurno imati posmatrače na svim biračkim mjestima.

Time su Doboju, kakva je praksa u drugim “problematičnim” izbornim jedinicama u BiH, obezbjedili da se ubuduće pokriju sva biračka mjesta na budućim izborima.

Inače, ovogodišnji Lokalni izbori “proslavili” su Doboj po rekordnoj, gotovo nestvarnoj, izlaznosti i plebiscitarnoj podršci, istina, unaprijed proglašenim pobjednicima, kandidatu za gradonačelnika ispred SNSD i tom polotičkom subjektu za budući skupštinski saziv.

Ipak, tek će istrage utvrditi u kojoj mjeri je ta realna podrška zaista i bila.  Najodgovorniji za provođenje izbornog procesa, Centralna izborna komisija odlukom je naložila ispitivanje osnovanosti prigovora upućenih od strane PDP, SP, DNS, Narodnog pokreta “Banjaluka zove” i SDS i njihovih zahtjeva za ponavljanje izbora u Doboju.

Za sada izvjesno je da će u četvrtak biti otvorena vreća sa izbornim materijalom na BM 038076, odnosno u Ritešiću, a Gradskoj izbornoj komisiji je naloženo uzimanje izjava od predsjednika Biračkih odbora na BM za koje je opoziciji konkretno podnijela prigovore na izborni dan.

Drugu istragu, po svemu sudeći, provešće Okružno javno tužilaštvo Doboj i MUP po prijavi za fiktivne političke subjekte, koji su pod sumnjom za izborne prevare. Riječ je o 14 nezavisnih kandidaa i tri stranke, koje na izborima nisu osvojili niti jedan glas, a kandidovani su se sa očitom namjerom da za interesne grupe i druge obezbijete glasove. Sa njima kao saučesnici su osumnjčeni i članovi biračkih odbora, koji su svjesno i znajući da se radi o lažnim kandidatima i stranaka učestvovali u ti prljavim poslovima.

Da je kojim slučajem dobojsko Tužilaštvo revnosno kao Brčansko, mnogi od prijavljenih bi zasigurno već bili u problemima, kako je to i prije izbornog dana bilo u Brčkom. Naime, u tom gradu su se iza rešetaka našla dvojica poslanika u Skupštini Brčko distrikta, kao i trojica aktivista stranaka za nedozvoljene aktivnosti pridobijanja podrške određenim interesnim grupama, odnosno stvarnim političkim subjektima.

Ipak, treba sačekati da ova istraga dobije i zvaničnu formu, a pored ove prijave Tužilaštvu je podnešena još jedna, saznaše naš portal. Za sada sitražitelji proveravaju ko je i za čiji račun već u martu i aprilu formirao fiktivne stranke upravo u Doboju, koje su kasnije organizovano se bavili kriminalnim radnjama političke trgovine ne samo u ovom gradu, već i širom RS, pa i u drugim dijelovima BiH. Kasnije su u igru ubačeni i tobožnji nezavisni kandidati, da bi se pre izbore stvorila mreža, u najvećoj mjeri, fitivnih biračkih odbora, koji su opet angažovali “svoje” posmatrače, koji su na izborni dan kao ranoranioci zauzeli mjesta na biračkim mjestima i onemogućili posmatrače opozicionih stranaka da barem nadgledaju finalizaciju ovogodišnje izborne priče.

PONAVLJANJE IZBORA

Doboj će zbog svih dešavanja zasigurno ostati glavna tema kada su izborne aktivnosti u pitanju sve do narednih Opštih izbora za dvije godine.

Zakonski rok za utvrđivanje izbornih rezultata je 30 dana od održavanja izbora, ali bi prema zahtjevima tek probuđene opozicije u Doboju bilo najpravednije ponavljanje izbora. Ako se to i desilo, u tom slučaju najispravnije je ponavljanje cijelog izbornog procesa od kandidiovanja u kojem bi se onemogućilo učešće fiktivnih i lažnih političkih subjekata, do formiranje novih Biračkih odbora i omogućavanje prisustva na izborni dan posmatračima svih zainteresovanih subjektima.

Ljubinko Đurić

Tagovi: