Sud presudio: Momčilo Gotovac je član SNS-a (FOTO)

Okružni sud u Doboju uvažio je tužbu Momčila Gotovca na odluku Komisije za sprovođenje postupka opoziva načelnika Teslića. Komisija je ranije utvrdila da Gotovac nije mogao da bude ovlašćeno lice Srpske napredne stranke u Tesliću u trenutku kada je održan referendum za opoziv Milana Miličevića.

Komisija je 14. februara uputila poziv SNS-u da učestvuje u dodjeli biračkih odbora na predstojećem referendumu. Poziv je prihvatio i potpisao Momčilo Gotovac. Nakon toga predsjednica Komisije Nikolina Ristić odbacuje članove biračkih odbora SNS-a čija je imena Gotovac dostavio.

- Ona tada prihvata obrasce koji su ovjereni pečatom koji je proglašen nevažećim u „Službenom glasniku RS“, u broju 13/18. Ristićeva za ovlašćeno lice za podnošenje prijave za biračke odbore ispred SNS-a prihvata izvršnog sekretara OO SNSD-a u Tesliću Igora Bošnjaka - kaže Momčilo Gotovac za portal MojTeslić.info.

Komisija je, dodaje on, navela da je Gotovac iz SNS-a isključen 10. januara 2018. godine iako je on učestvovao na opštim izborima te godine upravo kao kandidat SNS-a.

- Bio sam pod rednim brojem jedan i na listi za dodjelu kompezacionih mandata za Narodnu skupštinu RS na listi Srpske napredne stranke i to se vidi iz odluke Centralne izborne komisije BiH od 16. avgusta prošle godine - istakao je Gotovac.

Podnesene krivične prijave

Okružni sud u Doboju utvrdio je da je Gotovac član SNS-a, da nikada nije dobio potvrdu o isključenju niti je protiv njega vođen disciplinski postupak. Gotovac je, prema presudi ovog suda, i 2016. godine imao ovlašćenje da zastupa SNS, kao što ga ima i danas.

- Žalio sam se prvo Centralnoj izbornoj komisiji, potom i Republičkoj izbornoj komisiji. Kada je sve propalo, stvar je došla do suda koji je presudio na osnovu ustava i zakona. Podnio sam u međuvremenu krivične prijave protiv Nikoline Ristić, Igora Bošnjaka i Jovana Hadži Mitrovića - kazao je Gotovac.

On dodaje da je cijela farsa odigrana sa namjerom da se pokradu glasovi u Tesliću. Zbog toga je, kaže on, Bošnjak, koji je ujedno i delegat u Vijeću naroda RS, predstavljen kao ovlašćeno lice SNS-a.

- Nama su nudili svašta da im damo glasove. Nudili su nam i pare. Ali mi na to nismo pristajali. Kada su vidjeli da ne želimo da se prodamo, uradili su ovo - rekao je Gotovac.

Igor Bošnjak je prije nekoliko dana rekao da ništa u podnesenoj krivičnoj prijavi nije tačno i dodao da posjeduje dokaze kojima će oboriti Gotovčeve navode.

- Imam odluku o isključenju iz članstva SNS pomenutog Momčila Gotovca, koji me je i tužio. U prijavi je formulisano da sam bio predsjednik Opštinskog odbora, ali nisam. Bio sam samo ovlašćen da predlažem biračke odbore za referendum. Ovlašćenje sam dobio samo za taj referendum, jer se za svake izbore dobija posebno ovlašćenje - tvrdi Bošnjak.

Goran Dakić